25/12/2012

Nadal 2042

2 min

No hi haurà dinar de Nadal sense el sermó de cada any. "L'avi és molt pesat", diran amb cara de resignació els més jovenets mentre repetim amb satisfacció, sempre després de la ingestió d'una mica de cava, que nosaltres vam veure jugar aquell equip. Que vam disfrutar Messi. Si, així seran els últims dies de la gent de la meva generació. A hores d'ara és impossible apostar amb certesa si arribarem al Nadal que ens espera d'aquí tres dècades com a ciutadans de dret amb passaport català o no haurem estat capaços de millorar les nostres vides. Tampoc si quedarà alguna cosa del que un dia se'n va dir estat del benestar. Entre les escasses seguretats que ens ofereixen aquests temps convulsos hi ha que el Barça que veiem diumenge-dimecres-diumenge perdurarà en la memòria històrica dels que vivim en aquest racó de món. I ho farà de sobretaula en sobretaula, amb un avi pesat a cada dinar, que és com es construeix de debò la memòria històrica.

Tot i que tots ho intuïm, ara ens costa a tots agafar una mica de perspectiva respecte al que estem vivint. Guardiola no es cansava de dir que això ho valoraríem quan aquests jugadors ja no hi fossin. I potser té raó. La meva aposta és que aquest equip serà recordat pel seu extraordinari balanç esportiu, per com ha fet evolucionar una idea futbolística, però també per com ha superat les extremes dificultats que li ha plantejat el camí.

Algun dia algú estudiarà l'impacte del missatge que envia aquest grup a la societat que l'acull. S'ha sobreposat al cop inicial de saber que un company tenia un tumor cancerigen al fetge. I ho ha fet exhibint-lo al món, fent-li aixecar el trofeu de campions d'Europa a Wembley. L'ha seguit la mateixa escena en la figura de qui primer era la mà dreta del líder i després qui tirava del carro amb seny, pit i collons. I el grup, aquesta entitat que viu i es desenvolupa dia a dia al búnquer de Sant Joan Despí, ha respost fidel a la idea. Ha revisat el manual d'instruccions del model i l'ha seguit amb la màxima naturalitat que permet la naturalesa dels esdeveniments que els afecten. Tot això amanit amb la lluita constant contra l'Eix del Mal de Mourinho.

Tot això, n'estic segur, premiarà el record d'aquest equip amb un component èpic que ja s'insinua en paral·lel als títols. Serem molt pesats traient el tema després de la primera o la segona copa de cava a cada Nadal. Avui, sense tanta perspectiva, ens entretindrem a la sobretaula parlant de la situació del Madrid. Bon Nadal.

stats