01/08/2011

Mas-Colell ajorna les rebaixes fiscals però aprima l'administració

2 min

El programa econòmic amb què CiU va concórrer a les eleccions del novembre es basava en tres grans pilars: en primer lloc, l'assoliment del concert econòmic (ara conegut com a pacte fiscal), la rebaixa d'impostos en aquells àmbits en què la Generalitat té capacitat normativa i la simplificació administrativa i reducció de despeses més o menys sumptuàries.

En definitiva, més enllà de la qüestió del finançament, es tracta d'un programa econòmic típicament liberal que confia la recuperació a una enretirada del sector públic, que s'ha d'ocupar de posar les mínimes traves possibles al sector privat.

De tota manera, és fins a cert punt sorprenent que aquesta orientació tan ortodoxa en el programa econòmic convisqués amb múltiples compromisos en altres àrees (sanitat, educació o serveis socials, per exemple) que a la pràctica requeririen incrementar la despesa.

Bona part de les esperances per a una recuperació de les finances del govern català recauen en el pacte fiscal. No és una qüestió senzilla ni que depengui només de la voluntat del Govern, però ja s'hi ha començat a treballar amb la creació d'una comissió d'estudi al Parlament.

Pel que fa a les rebaixes fiscals, el govern ha acomplert el seu compromís de suprimir l'impost de successions, però ha ajornat les rebaixes promeses en altres impostos, com l'IRPF de les rendes més altes. En el marc d'una contracció tan forta de la despesa i amb la necessitat de reduir el dèficit, són compromisos difícils de complir. L'executiu també ha pres mesures d'un cert abast per a la simplificació administrativa, com les contingudes en les lleis òmnibus.

L'àmbit d'universitats, com gairebé tots els àmbits de govern analitzats fins ara, està fortament condicionat pel context de retallades pressupostàries. La política d'inversions en equipaments o la intensificació en la contractació d'investigadors postdoctorals, entre d'altres, sembla que hauran d'esperar.

La llei catalana de la ciència va quedar aturada a l'espera de l'aprovació de la llei espanyola, que finalment va ser aprovada al maig. I el traspàs de beques encara resta pendent, per bé que en l'última comissió bilateral es van produir avenços significatius. A més, el Govern ha posat en marxa un programa propi de beques finançat amb una part dels recursos de la pujada de taxes.

Índex de compliment de promeses electorals

El programa econòmic de CiU prometia unes rebaixes d’impostos que, tret del cas de successions, el Govern no ha dut a terme. Ni ho ha fet ni ho té previst mentre duri l’ajustament. Per contra, la simplificació administrativa que també demanaven sectors empresarials sí que s’ha posat en marxa. Altres mesures d’estímul més intervencionistes han quedat també aparcades.

stats