Literatura
Misc 14/10/2017

Planeta: "Cal diàleg des del respecte a la llei i a la democràcia”

"La decisió de canviar de seu social ha estat dolorosa", ha dit José Creuheras, president del grup

i
Jordi Nopca
4 min
Creuheras, en la roda de premsa el dia abans del lliurament del premi Planeta

BarcelonaLa pregunta més incòmoda de la roda de premsa de presentació del 66è premi Planeta no va tenir a veure amb cap dels possibles candidats –es van insinuar noms com Leonardo Padura, Jorge Volpi, Nuria Amat i, fins i tot, Chiquito de la Calzada–, ni tan sols amb els efectes del trasllat de la seu social del grup a Madrid, sinó amb la presència institucional al sopar de gala d’aquest vespre al Palau de Congressos de Barcelona. Ahir a la tarda només havien confirmat l’assistència a la vetllada “Ana Pastor, presidenta del Congrés de Diputats i tercer càrrec més important del govern” –segons va recordar José Creuheras, president de Planeta–; “el secretari d’estat de Cultura, Fernando Benzo, i els consellers Lluís Puig i Santi Vila”. Des del mes de juliol, Vila és el màxim representant d’Empresa i Coneixement i és un dels partidaris de continuar dialogant amb el govern de Mariano Rajoy.

Comparant el Planeta d’aquest any amb el de l’any passat, en què el president de Planeta va sopar acompanyat del rei Felip VI; el president de la Generalitat, Carles Puigdemont; la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría; el ministre de Justícia, Rafael Catalá, i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, la migrada presència institucional d’aquesta edició evidencia el delicat moment que viuen les relacions entre Catalunya i Espanya.

“Pot haver-hi canvis d’última hora”, va insistir Creuheras. Aquest va ser el moment més tens de l’acte, que va començar apel·lant a la importància que “els llibres fossin la notícia del dia”, tot i que el mateix president del grup va abordar rápidamente la tensió política de les últimes setmanes: “Planeta va néixer l’any 1949 a Barcelona i amb molt d’esforç hem aconseguit ser el setè grup editorial més important del món –va dir–. Hem posat un gra de sorra al fet que Barcelona sigui actualment la capital de l’edició en llengua espanyola. Estem orgullosos de ser catalans, espanyols i europeus. Hi ha unes regles del joc clares per desenvolupar cada projecte, i per aquest motiu, amb la intenció de protegir els nostres interessos –els empresarials, els dels accionistes i els dels nostres col·laboradors–, hem pres la decisió de traslladar el domicili social a Madrid. Ha sigut una decisió dolorosa”.

Els efectes del canvi

Creuheras va afegir ràpidament que els “centres de producció” de Planeta no es mouran. “Els segells que treballen des de Madrid seguiran allà, així com els que tenim a París ho seguiran fent des del mateix lloc i els de Barcelona també”, va admetre. Una estona després, Emili Rosales, director editorial de Grup 62 –que inclou segells com Empúries, Columna, Edicions 62, Proa, Estrella Polar i Pòrtic–, subratllava les paraules del president: “Grup 62 continua al lloc que era i fent el que feia –va explicar–. La nostra línia editorial continuarà sent crear espais de llibertat on qualsevol idea pugui tenir expressions raonades, dialogades i seductores i en un moment de confrontació com aquest el que cal és més debat, més llibertat i més diàleg que mai”. Planeta és actualment el soci majoritari de Grup 62, participat en un 21% per Enciclopèdia Catalana, que últimament ha tornat a donar impuls a la ficció literària a través de Catedral i Rata.

Creuheras va assegurar que, de moment, el “premi Planeta seguirà celebrant-se a Barcelona com ho ha fet durant gran part de la seva història”. Creat per José Manuel Lara Hernández el 1952, els tres primers anys es va celebrar a Madrid, i després es va traslladar a Barcelona, on s’ha entregat durant més de sis dècades el dia 15 d’octubre, commemorant el sant de la dona de Lara, María Teresa Bosch.

Seguir la via constitucional

“Vivim en una societat democràtica madura –va continuar el president del grup Planeta–. La fortalesa de la democràcia ha de ser la base per resoldre aquest conflicte. Cal diàleg des del respecte a la llei i a la democràcia. Des de fa uns dies sabem que hi ha un acord sobre la creació d’una comissió que pugui revisar la Constitució. Això obre una via que fins ara no hi era: els polítics han de seguir aquest camí”. Durant les últimes setmanes, Planeta ha detectat “una caiguda de vendes que podria arribar al 25% a les llibreries de Casa del Llibre [propietat del grup] de Barcelona” i també “un descens del 50% de l’afluència de públic”. Creuheras la va atribuir “a la situació política”, si bé va descartar que fos a causa d’un boicot. “Té a veure amb una regressió del consum”, va dir.

A banda de la mirada al present, Creuheras va recordar la “molt bona salut de Planeta” des de l’auditori de l’Hospital de Sant Pau on se celebrava la trobada amb periodistes: “De les novel·les guanyadores i finalistes se n’han venut un total de 42,5 milions d’exemplars, fet que implica que a cada llar del país hi ha com a mínim un dels llibres premiats”. La 66a edició del premi Planeta ha comptat amb una participació històrica: s’hi han presentat 634 novel·les. Amb un clar predomini de novel·les presentades des d’Espanya –un total de 337, de les quals 68 venen de Madrid i 46 de Barcelona–. També destaca el nombre de textos provinents de països de l’Amèrica del Sud (127) i l’Amèrica del Nord, que aquest any és de 71. El Planeta és el guardó literari més ben dotat de les lletres castellanes, amb 601.000 euros. La guanyadora de l’edició anterior va ser Dolores Redondo amb ‘Todo esto te daré’. El finalista, que es va emportar 150.250 euros, va ser Marcos Chicot amb el thriller històric ‘El asesinato de Sócrates’.

Planeta factura 3.220 milions, un 6% més

El Grupo Planeta va facturar 3.220 milions d’euros durant el 2016, un 6% més que en l’exercici anterior i una mica per sota dels 3.300 milions que el mateix grup preveia ingressar durant l’any passat. En canvi, l’ebitda (benefici abans d’impostos, interessos i altres) va créixer fins als 370 milions, vint milions més dels que havia pronosticat la companyia fa un any, segons va revelar ahir el president de la companyia després de la roda de premsa de presentació del premi Planeta. La divisió de llibres segueix sent el principal negoci de Planeta, ja que aporta una mica més de la meitat (el 53%) dels ingressos del grup. L’altre gran negoci és l’audiovisual, que l’any passat va generar un 43% dels ingressos de Planeta. El 4% restant prové de la divisió de formació, que la companyia està mirant de potenciar (ha obert escoles de negocis al Marroc fa poc) però que encara aporta un percentatge petit dels ingressos.

stats