21/01/2013

L'equip de l'AFE, l'equip de la fe

3 min
L'equip de l'AFE va enfrontar-se amb el València Mestalla.

Segurament recorden Iván Amaya, l'antic central de l'Espanyol. Potser fa temps que no senten parlar d'Oriol Lozano, que va estar sis anys al Ràcing, o d'Ibán Cuadrado, format a La Masia. Aquests dies, tots estan sota les ordres del mateix entrenador i al mateix lloc. Ells i vint-i-un jugadors més formen part de l'equip de l'Associació de Futbolistes Espanyols que, fins a finals de mes, treballa a l'Alfàs del Pi, a la Marina Baixa, a l'espera d'un contracte. Són futbolistes a l'atur que, per sisè cop, s'han reunit per mantenir la forma i jugar amistosos contra possibles futurs companys. A les llistes de trobades anteriors hi ha noms de pes: Rubén Navarro, Aganzo, José Ortiz, Mario Rosas, Òscar López o Cristian Hidalgo. I a la banqueta, anys d'experiència a l'elit: Pep Serer, José Francisco Molina, Iván Helguera, Sergi Barjuan o Vicente Engonga. Entrena els porters l'ex del Nàstic Xavi Oliva i el delegat és un brasiler establert a la Manxa que, quan l'Almeria no el va renovar el 2002, va jugar uns mesos... al Guíxols: Armindo.

Aquesta iniciativa troba la inspiració en les estades que el sindicat dels futbolistes francesos, la UNFP, impulsa des del 1990, i s'ha estès a altres països d'Europa. L'estiu passat es va disputar a prop d'Amsterdam la vuitena edició d'un europeu de futbolistes a l'atur que va reunir sis seleccions. Enguany, a Albert Urrea, exjugador del Lleida, no li fa falta sumar-se als entrenaments ja que ha firmat un contracte amb la UCAM Múrcia, de Segona B. Urrea, però, va ser un dels elegits pel comitè tècnic de l'AFE perquè formés part de l'equip en dues estades. "Durant el mes previ a l'obertura del mercat, l'AFE envia un correu a tots els seus membres que hagin jugat a Primera i Segona A i B. En l'última estada hi havia uns 130 inscrits. Després, un comitè fa una selecció, però si durant les dues setmanes algun jugador troba equip, en ve un altre de seguida. Mentre jo hi era, això va passar en sis o set casos", explica el trempolí. L'últim exemple és l'ex de l'Espanyol Albert Yagüe, fitxat pel Badalona dijous, l'endemà que comencés l'última trobada. "No té cost per al jugador i és com una pretemporada normal, amb tècnics i instal·lacions de nivell. De preparador físic tenia Miguel Peiró, ajudant d'Abel Resino".

Urrea va formar part de l'equip que, en una sessió excepcional, va viatjar fins a la Xina per jugar-hi tres amistosos. "El perfil, aquí, ja era diferent. A les estades de l'Alfàs del Pi, vénen molts jugadors de Segona i Segona B que havien jugat força partits però que en aquell moment estaven sense equip i volien continuar jugant encara que haguessin de rebaixar les pretensions. Qui més qui menys havia tingut problemes de cobrament. En canvi, a la Xina va venir més gent de Primera que es podien permetre estar més mesos aturats i gaudir de l'experiència. I, certament, vam jugar en estadis davant de 10.000 espectadors, però contra el Xangai Shenhua, l'equip d'Anelka i Drogba, ens van fer jugar a la ciutat esportiva contra els suplents mentre ells s'entrenaven al costat".

Urrea, en tot cas, avala la utilitat de les sessions. "Tu esvaeixes els dubtes que pugui haver-hi sobre el teu joc i el teu estat de forma, i els tècnics de l'AFE fan el que poden per trobar-te equip. Si no en trobes, hauràs conegut molta gent que te'n podrà trobar. Tenen molts contactes a l'estranger, i a mi em van contactar abans de firmar per la UCAM, que entrena Luis García Tevenet, amb qui vaig coincidir al Lleida però també a l'AFE. Ser-hi suma". L'equip AFE té una estructura professional, amb equip mèdic, cap de premsa i encarregat de vídeo. Els seus jugadors, però, esperen solucionar una lesió, seure davant la premsa o analitzar el rival perquè el pròxim duel sigui un partit de lliga. Per ara, són quinze dies a l'aparador, quinze dies de fe per tornar a competir.

stats