06/01/2013

Putin

2 min

Depardieu ha trobat a Rússia el refugi fiscal que buscava per escapar-se de la pressió francesa. L'actor prefereix el sistema despòtic i corrupte de Putin que la legalitat de la República Francesa. Del "tot per la pàtria" al "tot per la pasta". Tanmateix, Depardieu hauria de saber que el gran mèrit del president rus ha estat posar sota el seu control el sistema mafiós que va sorgir de la transició russa. I que el diner depèn de la seva capriciosa voluntat. Si té dubtes, que vagi a Sibèria a veure Khodorkovski.

El cas Depardieu en si té poc interès. D'empresaris, artistes i esportistes que busquen treure els seus diners de l'espai de visibilitat de l'estat domiciliant-se on ningú els en demana comptes n'està ple. I ho fan amb tanta impunitat que no tenen cap escrúpol a celebrar els seus èxits embolcallats amb la bandera del seu país d'origen, entre l'aplaudiment general. La hipocresia està molt més ben repartida que el sentit comú. El que és rellevant d'aquesta història és la insolència de Putin. Quan a Rússia encara es prometia el paradís del proletariat, ja feia temps que Europa havia abandonat la idea de salvació per la idea de salut. La gent ja no es movia per les promeses de redempció, ja fos al cel o a la terra, sinó per uns llindars de benestar apuntalats sobre una certa idea del bé comú. Quan es van esfondrar els sistemes de tipus soviètic, Rússia va passar directament del cinisme de la nomenklatura al cinisme del capital a través dels mateixos buròcrates i els seus hereus.

Des de la cúpula d'un sistema que ha fet del despotisme virtut, Putin es permet mofar-se de França regalant la nacionalitat a Depardieu. Els governants europeus s'han guanyat a pols les humiliacions de Putin: cap d'ells ha gosat mai plantar cara a un autòcrata fatxenda que es riu de les regles del joc democràtic. Depardieu només és el personatge anecdòtic de la pel·lícula: el problema és que a les fronteres de la Unió hi tenim un model rus de capitalisme mafiós d'estat, altament contaminant, que intenta inocular a una Europa moralment debilitada el virus del diner fàcil, de la impunitat i de la insolència.

stats