MÚSICA
Misc 02/06/2015

El Festival de Música Antiga dels Pirineus, a l’aventura

Els 45 concerts en 26 municipis inclouen actuacions a la mina de petroli, en estanys i al cim d’Alp

i
Laura Serra
3 min
Una de les actuacions del 2014 celebrades en una església, com la majoria de concerts.

BarcelonaEl Festival de Música Antiga dels Pirineus (FeMAP) és l’únic que té dos programes. En un s’hi detallen els noms de les 18 formacions que actuaran en aquesta cita estiuenca, que se celebrarà la cinquena edició del 3 de juliol al 30 d’agost. Se celebraran fins a 48 concerts escampats per 26 municipis pirinencs: de Beuda (Garrotxa) a Bòssost (Vall d’Aran) i d’Avià (Berguedà) a Canillo (Andorra). En l’altre programa de mà, en canvi, hi ha 60 paquets turístics: per a cada concert, una proposta per pernoctar en indrets que són de bellesa excepcional però d’accés difícil. No accepten excuses per no anar a algun dels seus espectacles. “El festival abasta 299 quilòmetres. Les localitats van de menys de 100 persones a les 16.000 de Berga. Per força hem de pensar estratègies perquè vinguin persones de fora, fins i tot no melòmans”, explica el director.

El FeMAP és tant una aposta cultural com turística per a una zona que busca singularitzar-se, crear una marca pròpia que vagi més enllà de la neu. “Si volem situar els Pirineus al món hem de pensar en gran”, afirma Albert Batalla, alcalde en funcions de la Seu d’Urgell, primera capital a confiar en el projecte del director Josep Maria Dutrèn. Amb la suma de noves localitats participants -han passat de 10 a 26, de tres estats diferents-, ja es poden vendre com “el festival de música antiga més gran d’Europa”, diu Batalla. A més de la música, pretenen atreure públic gràcies al patrimoni arquitectònic i natural. Els concerts, que en bona part se celebren en esglésies, també es podran maridar amb visites guiades a monuments com el monestir de Ripoll o la Casa Museu d’Areny-Plandolit. I també hi haurà aventures exòtiques com un passeig musical per la Mina de Petroli de Riutort, a Guardiola de Berguedà, o bé concerts en paratges com el llac d’Engolasters (Encamp), l’estany Gento (la Torre de Capdella) i al Niu de l’Àliga, al cim d’Alp.

Un festival arrelat al territori

De les 18 formacions convidades, 11 tenen ADN català. “Són aquí perquè són de casa i perquè són bons”, aclareix Dutrèn. Entre els que juguen a domicili hi haurà el Quartet Casals, la Coral Cantiga, el contratenor Jordi Domènech amb el cor La Xantria interpretant El cant de la Sibil·la, el violoncel d’Arnau Tomàs, Arianna Savall amb Petter Udland Johansen i el Cor Infantil Amics de la Unió. Entre els visitants, destaca el mestre del llaüt Hopkinson Smith, el virtuós de la flauta de bec Andreas Prittwitz, que tocarà un programa barroc amb la Lookingback Baroque Orchestra, l’Orquestra Barroca de Sevilla amb els Concerts de Brandenburg de Bach, els intèrprets de viola de gamba Fahmi i Rami Alqhai i l’Euskal Barrokensemble. Un dels plats forts del programa serà el concert Musica Alchemica, amb la violinista Lina Tur, el violoncel·lista Sebastian Hess i el clave Kenneth Weiss, que rescataran un Vivaldi oblidat, cinc sonates per a violí.

A més de ser una sortida per als músics catalans, el FeMAP organitza un curs d’estiu per a estudiants de música antiga. De fet, l’impuls que ha suposat per als Pirineus el FeMAP ha fet que al setembre s’inauguri el Conservatori de Música dels Pirineus, que tindrà tres seus, a Puigcerdà, Berga i la Seu d’Urgell. “Sense el festival no existiria. És la demostració que deixa pòsit”, deia l’alcalde de la Seu. El conservatori permetrà centralitzar algunes assignatures, com els assajos orquestrals, i fins i tot fer classes per videoconferència.

El festival té un pressupost de 325.000 euros, un 10% més que l’any passat, gràcies a l’ampliació de seus. El 34% l’aporten els ajuntaments, el 23% la Generalitat, el 18% les diputacions, el 3,7 % el ministeri, un 3% Andorra i la resta es finança amb entrades i patrocinis.

stats