15/05/2015

Un Grec més internacional i amb més produccions pròpies

2 min
Ramon Simó amb l’alcalde Xavier Trias i el regidor Jaume Ciurana al capdavant de la família d’artistes que participaran al Grec.

BarcelonaEl quart festival Grec que programa Ramon Simó per fi desplegarà del tot els trets característics que li volia inculcar el seu pare des de bon principi: creació contemporània, públics transversals i espectacles híbrids que mesclin gèneres. Però hi ha dues característiques que, amb el cartell a la mà, encara destaquen més: el festival es manté com el gran productor d’espectacles del país -aquest any participa en 39 coproduccions- i ja rivalitza amb el Temporada Alta com a gran nexe d’unió de l’escena catalana amb l’estrangera: no només programarà disset espectacles internacionals, sinó que en deu hi haurà participació d’artistes catalans. “Volem portar cap aquí el millor, ja que a fora no tot ho fan bé, però també treure el cap a fora amb produccions nostres. Participar en aquest diàleg”, explicava Simó en la presentació d’ahir. Hi ha ajudat el fet que l’Ajuntament ha mantingut els 3 milions d’euros de pressupost només per a activitat.

Els caps de cartell internacionals són tres vells coneguts: Wajdi Mouawad i Ivo van Hove presentaran dos monòlegs femenins ( Soeurs i La voix humaine ) i Alain Platel un gran espectacle sobre les bandes musicals en què participarà la de Barcelona ( En avant, marche! ). També tornaran els Peeping Tom amb un dels seus espectacles fundacionals (À louer ) i el circ de l’espectacular Compagnie XY. D’entre les descobertes estrangeres, hi haurà tres propostes que lliguen amb el lema proposat per Simó, Memòria i futur : els xilens Re-sentida ( La imaginación del futuro ); el suís Milo Rau (The civil wars ), i el bosnià Dino Mustafic (La nit d’Helver ). La presència francesa serà important, amb els directors Roland Auzet, Didier Ruiz i Pascal Rambert.

D’entre les produccions catalanes que faran temporada en set sales de la ciutat destaquen obres com El carrer Franklin de Lluïsa Cunillé i el Sócrates que dirigirà Mario Gas. Es podran veure peces de dramatúrgia catalana de Daniela Feixas, Joan Yago, Antonio Morcillo, Pablo Ley, Albert Mestres, Josep M. Miró i Gerard Vázquez; a més de direccions de Jordi Coca, Josep M. Mestres, Pep Tosar, i les companyies Els Joglars, Atalaya i T de Teatre sota la direcció de l’argentí Ciro Zorzoli. En dansa, destaquen noms com Mal Pelo, Sol Picó, Tomeo Vergés, Jordi Cortés i Tomas Haubert. I en circ, Pals, de Leandro Mendoza, i Fuga, de la companyia Res de Res.

Les apostes híbrides tenen en compte espectacles com el motoritzat caRRoussel, de La Reial (amb textos de Marta Rojals, Màrius Serra, Imma Monsó, etc.), Los Esqueiters, de Nao Albet i Marcel Borràs, el projecte d’IT Dansa Aquil·les o l’estupor, l’espectacle “multimerda” d’Albert Pla, Fermín Muguruza i Refree, i muntatges de Sílvia Delagneau, Xavier Bobés, Teatro de los Sentidos i l’Antic Teatre.

El Grec s’inaugurarà el 30 de juny amb una festa a la plaça Margarida Xirgu amb música dels Obeses amb la Banda Municipal de Barcelona i Oques Grasses. La inauguració al Teatre Grec serà l’1 de juliol amb el nou espectacle de La Veronal, Vorònia. El festival vol ara que els Jardins del Grec siguin un lloc de trobada, amb concerts específics -la música, per cert, es va presentar fa un mes- i nova restauració.

stats