17/05/2015

La Pedrera il·lumina Gaudí en tres dimensions

3 min
Els badalots del terrat de la Casa Milà serveixen de pantalles on es projecten imatges naturals que connecten amb l’arquitectura de Gaudí.

BarcelonaComençar la casa per la teulada és obligatori, en aquesta ocasió. Perquè és al final de la nova ruta nocturna per la Casa Milà, al terrat on hi ha l’imponent exèrcit de xemeneies amb cara de guerrer i badalots de trencadís i marbre, on s’amaga la sorpresa definitiva: una videoinstal·lació que combina projeccions mapping, llum i una banda sonora original a cel obert. La Pedrera inaugura aquest dilluns al vespre la nova ruta diària Gaudí’s Pedrera: The origins, que vol convertir la fins ara suggerent visita nocturna de l’edifici en “una experiència”, segons Eudald Tomasa, director general del Grup Transversal, que s’ha ocupat de la nova museografia.

Quan ja és negra nit -tan negra com es pot fer al centre de Barcelona- comença l’espectacle: cinc dels sis badalots del terrat (les xemeneies decoratives que en realitat amaguen les caixes de les escales) es converteixen en les sinuoses pantalles on es projecten imatges 3D que representen des de galàxies llunyanes fins a elements naturals, aigua, plantes, flors, animals, meduses, peixos, llamps, foc. Les imatges se succeeixen amb alguns moments d’impacte, com quan sembla que es desfan sota la lava les escultures gaudinianes, quan apareixen uns ulls de rèptils escrutadors o exèrcits de soldats armats. La música de Francesc Gener està concebuda com una simfonia amb quatre moviments, que corresponen a les quatre parts del vídeo -la creació de l’Univers, el jardí de l’Edèn, les civilitzacions i els conflictes-, i, finalment, es fa evident la inspiració de Gaudí en la natura.

Natura i espiritualitat

El muntatge del terrat dura 25 minuts, però la visita comença una hora abans, a les 9 del vespre, a l’entrada de la Pedrera. Un mestre de cerimònies i un primer audiovisual situen el visitant precisament en The origins, en les fonts d’inspiració de l’arquitecte de la Pedrera a l’hora d’aixecar una casa tan singular: “La natura filtrada per la seva espiritualitat”, resumeix Tomasa. “Volíem fer un muntatge impactant, però també rigorós”, diu. Després es pot accedir a les golfes, a l’Espai Gaudí, on hi ha maquetes, mobles i pistes per entendre el seu univers. Finalment s’acaba la visita sota les estrelles i encara amb una copa de cava.

El Grup Transversal, una empresa especialitzada a crear projectes innovadors per al sector cultural, turístic i empresarial, és qui ha fet la inversió de 700.000 euros per a la concepció de la ruta, la realització de l’audiovisual i la instal·lació tècnica al terrat. Han trigat un any a tenir-lo llest. “Gaudí ens ho ha posat difícil”, deia Tomasa, que recordava que han hagut d’aplicar mappings sobre estructures polimorfes recargolades i no sobre superfícies planes, com és habitual. El preu de la visita va en consonància amb el cost del projecte: 34 euros per als turistes i 20 euros per al públic català (10 per als joves de 7 a 12 anys). La Fundació Catalunya - La Pedrera destinarà els ingressos de les entrades a amortitzar la inversió de Transversal i, un cop estigui liquidada, els ingressos seran per a finalitats socials, assegurava Germán Ramón-Cortés, president de l’entitat. El que permetrà aquesta nova oferta és, pel cap baix, doblar els visitants que fins ara tenia la ruta La Pedrera secreta : de 30.000 a 60.000 persones per any, ja que els grups passen de ser de 30 visitants a ser de 60.

L’objectiu és “realçar el posicionament” de la Pedrera dins la ruta Gaudí amb una oferta diferencial: “Volíem ser els primers a posicionar-nos en el segment nit, llum, relat”, explica el president de la Fundació Catalunya - La Pedrera. I això, en un edifici de fa un segle que és Patrimoni Mundial de la Unesco.

stats