06/03/2015

La justícia europea rebutja l’IVA reduït dels e-books

3 min
Els llibres digitals estan gravats al 21%, mentre que els físics tenen un IVA del 4%.

BarcelonaLlegir en e-book continuarà estant penalitzat per un IVA molt més elevat que el dels llibres físics. El Tribunal de Justícia de la Unió Europea va sentenciar ahir que França i Luxemburg no poden aplicar un tipus reduït de l’IVA a la distribució de llibres electrònics, a diferència del que passa amb els llibres en paper. La cort comunitària, amb seu a Luxemburg, donava així la raó a la Comissió Europea, que li havia sol·licitat aclarir si aquests dos països vulneraven la directiva sobre l’IVA del 2006 perquè aplicaven des del 2012 un tipus reduït del 5,5% i el 3%, respectivament, als llibres electrònics. Segons el Tribunal, doncs, els tipus reduïts només són aplicables a les operacions amb llibres físics -que considera “serveis”-, mentre que una descàrrega d’un llibre o un diari en format digital és una transacció comercial electrònica de “béns” i, per tant, és vista com una compra més. En resum: pel mateix llibre, un lector paga un 4% d’IVA si és físic i un 21% si és electrònic.

La reivindicació que s’equipari l’IVA dels llibres digitals al dels físics és una demanda de diversos governs i gremis d’editors europeus -sense anar més lluny, Itàlia ha aprovat ja un IVA per als e-books del 4%-. No només perquè això suposaria una adaptació als nous temps, sinó també perquè ho consideren una manera de lluitar contra la pirateria, ja que abaratiria encara més els preus dels llibres electrònics. França i Luxemburg van accelerar aquest procés saltant-se la norma i aprovant un IVA molt més baix del permès. Espanya no ho ha fet: l’IVA dels llibres físics és hiperreduït, del 4%, perquè es consideren un bé cultural que cal protegir, mentre que els llibres digitals estan gravats amb el 21%.

En la decisió del Tribunal de Justícia europeu hi xoquen dos debats encreuats: d’una banda, la necessitat d’homogeneïtzar l’IVA a nivell europeu per evitar competències deslleials i, de l’altra, la voluntat de protegir la cultura. Si bé el cas de l’IVA al 3% de Luxemburg podria fer pensar que el Tribunal intenta frenar tractes de favor d’empreses que hi tenen la seu -com Amazon-, el cas que també hi hagi en la mateixa sentència un país hiperprotector amb la cultura com França dinamita aquesta teoria. A més, des de l’1 de gener d’aquest any tots els productes digitals (música, e-books, aplis...) ja tributen al país des d’on es descarreguen i no on tenen la seu i, per tant, empreses com Amazon juguen en aquest sentit en igualtat de condicions.

El mateix president del Parlament Europeu, Martin Schulz, va dir ahir via Twitter: “Les indústries creatives i culturals de la Unió Europea necessiten el nostre suport”. I, per tant, segons ell, “la sentència sobre els llibres electrònics ha de ser abordada immediatament per la Comissió”. La Federació Europea d’Editors, per la seva banda, va enviar una carta oberta als presidents de la Comissió, del Consell i del Parlament europeus per demanar que s’esmeni la legislació en vigor “per assegurar que reflecteix el progrés tecnològic i elimina un obstacle seriós al desenvolupament del mercat del llibre electrònic”. La carta, que també firmava el president de la Federació de Gremis d’Editors d’Espanya, Daniel Fernández, concloïa: “Estem convençuts que el valor d’un llibre no depèn del seu format”.

stats