OBSERVATORI DE L'EST
Misc 23/11/2013

Sotxi sacseja el putinisme

i
Llibert Ferri
2 min

Amb dues setmanes de Jocs Olímpics d'Hivern a Rússia n'hi haurà prou per posar el règim de Vladímir Putin en el punt de mira de l'opinió pública global. El febrer vinent Amnistia Internacional o Human Rights Watch estaran a l'aguait del que passa a Sotxi, disposats a denunciar qualsevol sortida de to del règim de Putin. Una autocràcia que no ha pogut resistir la temptació de posar-se al bell mig d'uns Jocs Olímpics -un dels platós més llaminers del màrqueting internacional-, fins i tot arriscant-se a ensenyar el llautó antidemocràtic.

D'entrada els preparatius estan farcits d'episodis conflictius, des de la construcció de les instal·lacions fins a la retolació i la retòrica explicativa, passant per la prevenció de possibles atemptats, aldarulls o escenificacions incòmodes. La por que un comando islamista, de Txetxènia o del Daguestan, irrompi a Sotxi -com va passar en els Jocs d'estiu de Munic el 1972- fa perdre la son als responsables polítics de l'organització. Tampoc els deixa dormir tranquils enfrontar-se a un adversari com ara el moviment gai, no armat però sí poderós, i ben articulat amb la Declaració Universal dels Drets Humans. Nuclis influents com l'ILGA -la Internacional Gai-Lèsbica- no fan tanta por com els islamistes, però inquieten els càrrecs de confiança del Kremlin que gestionen Sotxi 2014. I més encara des que el Comitè Internacional Olímpic va decidir, fa un parell de mesos, que el govern rus garantís la seguretat i la tranquil·litat de tots els atletes i espectadors sigui quina sigui la seva orientació sexual. Tot això després de l'entrada en vigència a Rússia de la llei que penalitza la publicitat LGTB, cosa que ha provocat campanyes de rebuig contra el Kremlin, com ara el boicot al vodka rus als bars d'ambient de Londres.

Però potser la pitjor campanya ha estat la publicació de la carta oberta de l'activista gai Steven Fry al Comitè Internacional Olímpic en què compara el clima de persecució dels gais i els trans a la Rússia de Putin amb el setge que patien el jueus a l'Alemanya de Hitler. El 75% dels russos es vanten de rebutjar, en diferents graus, la comunitat LGTB. La tolerància a Sotxi seria una excepció, conjuntural, limitada en el temps i l'espai.

Qüestió d'autoestima

Al malestar diguem-ne psicosocial que provoca la qüestió gai en l'organització dels Jocs s'hi sumen altres iniciatives que expressen com Sotxi 2014 sacseja i atabala l'administració russa. Un grapat de mots russos seran exclosos dels rètols, de les explicacions escrites i dels clips audiovisuals per evitar "malentesos" sobretot entre els visitants occidentals. A Sotxi no se sentirà a parlar de raça negra . Per no molestar les feministes, només s'utilitzarà el mot atletes , referint-se a tots dos gèneres. Se substituirà el terme invàlid pel de persona amb mobilitat reduïda . La diguem-ne neteja lingüística ha provocat perplexitat en ambients intel·lectuals russos que ho atribueixen a la poca seguretat dels organitzadors. Una baixa autoestima que també es projecta en l'exclusió -via prohibició- dels millors plats de la cuina russa en les cartes i menús de Sotxi. No es podran servir pelmenis -els raviolis russos- ni la cervesa feta a casa. Moscou tem que li carreguin la culpa de possibles intoxicacions i mals de ventre.

stats