L'OBSERVATORI
Portada 08/03/2015

Palma necessita un debat turístic

Els efectes sobre una ciutat que ha bolcat el seu model en els visitants ocupen i preocupen bona part dels ciutadans

i
Lluís Planas
2 min
Turistes al carrer Sant Miquel de Palma, avui matí

PalmaEl debat sobre el model turístic de Palma hauria d'ocupar un espai important en la campanya de les properes eleccions. La ciutat ha registrat un increment important de visitants en els darrers anys, amb la novetat d'esdevenir una destinació exclusivament urbana, no tan sols un complement per a un dia de visita en unes vacances de sol i la platja a la costa. En això s'ha bolcat el govern municipal de Mateu Isern fins a fer-ne el principal eix de la seva gestió i també fins al punt de semblar que Palma visqués ara just per als turistes.

Ni l'impacte dels visitants ni el monocultiu del turisme, a Balears, no és un fenomen ni nou ni exclusiu de la ciutat, però sí que és la primera vegada que l'experimenta de manera tan intensa. I per això el centre de Palma s'està transformant ràpidament a cop de creuers, hotels 'boutique' i terrasses. I amb un punt elitista, com es comprova passejant pel Born, al qual ara promouen com "la milla d'or" o el "'hall' de la ciutat”. Al mateix temps s'hi han deixat de banda qüestions importants de la ciutat i unes barriades deprimides per la crisi. Però el govern municipal ha confiat en el turisme la recuperació de l'economia de la ciutat.

Una vegada superada aquesta necessitat imperiosa, segons diu el mateix govern i que sobre aquesta també ha justificat les retallades per no poder invertir més en les barriades, convé centrar-se en la necessària, i difícil, conjugació entre l'oferta cap als turistes i la qualitat de vida dels veïns de la ciutat. Temes com l'ocupació de la via pública —la Federació d'Associacions de Veïns ho tractà dijous, amb els problemes de renou a Fàbrica i la Llonja damunt la taula—, els efectes sobre el teixit comercial —'souvenirs' i franquícies de gelats arreu—, el lloguer vacacional d'habitatges —regulat o no—, i fins i tot de més profunds, com la gentrificació de determinats barris —la Gerreria, Santa Catalina—, ocupen ara mateix les preocupacions de bona part dels palmesans, perquè en pateixen, per bé o per mal, els efectes a diari.

La coalició MÉS durà en el programa electoral, tant en l'autonòmic com en el municipal, la proposta perquè la creació d'una taxa turística permeti que els ajuntaments es quedin amb un percentatge de la seva recaptació, segons les estades turístiques als seus municipis. Almanco això seria així en el cas de Palma, segons ha explicat en una entrevista a aquest diari el candidat Antoni Noguera. La qüestió no va al rovell de l'ou, es tracta tan sols d'un manera d'obtenir uns recursos extraordinaris, i possiblement el debat autonòmic sobre la recuperació d'una mena d'ecotaxa acabarà tapant el debat que necessita Palma, però pot ser un punt de partida.

La referència de la proposta és Barcelona, on ja s'aplica, però que de moment no ha resolt els mateixos problemes que ja pateix, encara que magnificats, per l'allau turística dels darrers anys i per haver bolcat també sobre això tot el model de la ciutat. Palma hauria de fixar-s'hi, però de manera àmplia i per no cometre les mateixes errades. Potser és demanar massa, però convindria que el debat sobre això no quedàs en un simple enfrontament entre un "ara els diumenges hi ha gent pel centre", per un costat, i un "però això només afavoreix les franquícies i les grans superfícies", per l'altre.

stats