14/08/2015

Una ciutat, dos bàndols, aigua i festa

3 min
ENFRONTAMENT HISTÒRIC 
 La festa reviurà les lluites entre famílies de Palma durant el segle XVI.

PalmaCanamunt i Canavall foren els dos bàndols de famílies que durant el segle XVI mantingueren un sanguinari enfrontament a la ciutat de Palma per monopolitzar el poder polític i econòmic. Aquest és l’argument per a la primera “festa d’estiu llongueta”. La iniciativa sorgeix una altra vegada del col·lectiu Orgull Llonguet, que els darrers anys ja ha revolucionat amb els seus actes la celebració de les festes patronals de Sant Sebastià, en aquest cas a l’hivern. Ara enllesteixen els preparatius per a la ‘batalla’ que tindrà lloc el diumenge 6 de setembre al parc de la Mar: una ciutat, dos bàndols, l’aigua com a arma i, és clar, festa.

“Estam fent el mateix procés que férem per a les festes de Sant Sebastià, perquè sigui la mateixa gent la que decideixi quina és la festa que vol”, explica Jaume Vich, del col·lectiu organitzador, qui a més remarca la intenció de construir un altre model festiu per a Palma, allunyat del que ha estat fins ara l’agenda institucional, i dotar-lo d’una identitat a partir d’altres referents, encara que aquesta sigui nova de trinca. Aquesta setmana s’han tancat els detalls de l’organització de la festa en una assemblea oberta i Orgull Llonguet mantindrà el model d’autogestió per a les despeses a través de la venda de camisetes oficials de cadascun dels bàndols.

Per a la celebració, només es donaran algunes directrius. “D’entrada plantejam un format auster de la festa, i segons la participació i la implicació de la gent, aquesta s’anirà fent més o menys grossa”, avança Jaume Vich. Així, participar-hi serà senzill: triar un bàndol, dur la camiseta amb el color identificatiu -groc per a Canavall i vermell per a Canamunt-, un capell i una pistola d’aigua. El camp de la ‘batalla’ serà el parc de la Mar, però els organitzadors pretenen que cada bàndol hi arribi en cercavila, amb el seu propi estendard i acompanyats de xaranga des de diferents punts de trobada: en principi, la plaça de la Drassana per als de Canavall i la porta del Camp per als de Canamunt.

“També volem que a cada bàndol es formin diferents colles”, detalla el membre d’Orgull Llonguet, “que cada grup d’amics comenci la festa pel seu compte, al barri d’on són o al bar on se solen reunir”. Encara que la divisió entre Canamunt i Canavall divideix d’alguna manera la ciutat de Palma en dues zones, entre la part alta del centre antic cap a Llevant -Canamunt- i la part baixa, a partir de la Rambla i el Born, cap a Ponent -Canavall-, no hi ha cap criteri definit per participar en un dels dos bàndols. De fet, encara que es tracti d’una iniciativa per a la celebració d’una “festa d’estiu llongueta”, també es vol aconseguir la implicació de la Part Forana.

No es tractarà de cap tergiversació històrica, atès que l’enfrontament entre les famílies de Canamunt i Canavall s’emmarca en les lluites entre banderies que se succeïren a tot Mallorca des del segle XIV fins al segle XVIII, i que enfrontaren diferents faccions nobiliàries, amb el suport de classes populars d’una manera clientelar. La guerra de Successió, del final de la qual a Mallorca ara es compleixen 300 anys, acabà també amb un enfrontament en el qual, majoritàriament, els de Canamunt formaren la noblesa proborbònica, mentre que els de Canavall formaren l’austriacista.

En Berga, protagonista

Un dels fets més destacats de la lluita entre Canamunt i Canavall va ser la mort del jutge Berga, que desfermà una repressió de la qual encara es recorda l’expressió ‘Què en som jo, de la mort d’en Berga?’. Els organitzadors de la festa volen que aquest personatge tingui un paper protagonista i estan pensant que una personalitat de Palma representi el seu paper i faci de jutge durant la batalla al parc de la Mar.

D’aquesta manera, només resten petits detalls per tancar la batalla entre Canamunt i Canavall a l’espera que els participants “es facin seva la festa”. Orgull Llonguet ha rebut la col·laboració de l’àrea de Participació Ciutadana de l’Ajuntament de Palma, que dirigeix el tinent de batle Miquel Comas, per a l’organització. Per aquest motiu coincidirà amb les festes de la Mare de Déu de la Salut, copatrona de Palma amb Sant Sebastià. “Si hagués estat per nosaltres l’hauríem feta abans”, explica Jaume Vich, “però amb les lleis d’activitats actuals, necessites la mà de l’administració per poder realitzar aquest tipus d’actes”.

stats