14/08/2011

El primer ministre, David Cameron, està de pega

2 min

LondresCom si fos aliè a l'enrenou que vivia el país, a la cèntrica plaça londinenca de Trafalgar Square un calendari marcava aquesta setmana que faltaven 350 dies per l'arrencada dels Jocs Olímpics en aquesta ciutat. Uns quants carrers més enllà, un missatge en un paper enganxat sobre un caixer automàtic: "En aquest caixer s'ha retirat tot l'efectiu", per si de cas. Londres ha estat a questa setmana una ciutat de contrastos. De fets i de sentiments. D'històries n'hi ha hagut per a tots els gustos i d'interrogants també. S'han sentit veus com la d'un pare que va perdre el seu fill en els aldarulls i feia una crida a la calma, i la d'un barber de 87 anys a qui van saquejar el seu petit negoci i va rebre en un dia 30.000 euros en donatius anònims per reprendre l'activitat. S'han vist imatges com les d'una parella carregant una televisió nova de trinca acabada de sortir d'una botiga saquejada i la d'una dona saltant al buit per fugir de les flames a casa seva.

Tothom s'ha preguntat què pretenien els esvalotadors, i què els va portar a assaltar i calar foc als comerços impunement. Poca feina, poques oportunitats per a un jovent desmotivat pel futur -la gran majoria de detinguts tenen menys de 30 anys- molts dels quals expliquen que ho van fer "per divertir-se" i que s'han convertit en focus de les càmeres per vergonya pública. I davant la falta de raons d'uns, s'han imposat les d'aquells que, escombra en mà, han volgut fer net, i oblidar al més aviat possible el malson d'una nit en què el seu barri es va convertir en una ciutat sense llei.

Definitivament, el primer ministre britànic, David Cameron, està de pega. Aquest no és el seu any. Si l'afer de les escoltes telefòniques del News of the World , amb un exportaveu seu imputat, ja l'havia deixat tocat, la gestió dels aldarulls l'ha acabat de posar contra les cordes.

Les enquestes el situen com el gran perdedor davant l'opinió pública per la mala gestió de la crisi, i la seva estratègia de passar les culpes a la policia ha fet aigües per tot arreu. Segons els sondejos, els britànics consideren que, al revés de Cameron, les seves forces de seguretat ho han fet bé. Desacreditat i enfrontat a la policia, ni la mà dura sembla que no el salvarà. Tallar internet i posar l'exèrcit al carrer, com ha proposat, no fan sinó acostar-lo als gestos de les dictadures àrabs que han viscut una primavera de revoltes.

stats