OPINIÓ
Portada 04/05/2015

Una projecció provocadora però amb fonaments

Balears: 26 milions de turistes i 14a comunitat autònoma en renda per càpita

i
Miquel à. Mas I Colom
2 min

Diputat de MÉSHem passat de ser la primera comunitat autònoma en renda per càpita el 1985 a la setena el 2013, darrere el País Basc, Navarra, Madrid, Catalunya, Aragó i la Rioja. Es tracta d'una dada molt i molt cridanera i preocupant. Però el que resulta més inquietant és que durant aquests anys hi ha hagut un augment de l'activitat econòmica molt intensa; just una dada, hem passat de cinc milions de turistes el 1985 a tretze milions el 2013.

Per altra banda, el 1986 érem a la mitjana estatal pel que fa a la remuneració mitjana per assalariat, mentre que el 2011 som per davall la mitjana, en concret la cinquena per darrere...

És a dir, tot i un boom de l'activitat econòmica, som en termes relatius més pobres i més desiguals. Aquest model econòmic no resulta interessant, ni atractiu ni just.

Però el que resulta més alarmant ara és que no es veu cap tipus de reflexió sobre això, més aviat al contrari: sortim de la més greu crisi econòmica que hem patit amb les mateixes receptes que ens hi dugueren. Efectivament, som davant un altre boom de la construcció (el febrer del 2015 Balears va liderar el rànquing estatal d'afiliació a la construcció!) en un territori limitat, un increment del turisme i una pràctica desaparició de la indústria balear (en els darrers quatre anys, ha estat l'únic sector que cada any ha retrocedit).

És absolutament necessari i imprescindible impulsar un gran pacte social per un nou model econòmic que redreci aquesta situació. Un pacte de tota la societat, sindicats, patronals, universitat, partits polítics, cambra de comerç... que consensuï un model econòmic per als propers vint anys. Un model econòmic que sigui compartit, que perduri més enllà d’una legislatura i un govern. És així com les societats modernes i avançades funcionen (Alemanya té definit un model industrial; Estònia, un de tecnològic...).

Ara és el moment d'analitzar el que ha passat i cap a on anem. Entenem que és necessari repensar, o fins i tot ens atreviríem a dir a pensar per primera vegada, quin model econòmic volem, quina societat imaginam, i dibuixar el nostre futur.

Un model econòmic que ha de passar per "més indústria i un millor turisme", però això ja ho deixarem per a un altre 'post'.

stats