09/03/2017

Méteo especial: retorn a l'hivern al final del cap de setmana

3 min

BarcelonaAquest matí l'ambient és molt similar o una mica més fred que el d'ahir, encara queden alguns núvols prims al nord, però amb el pas de les hores el sol s'anirà imposant. Encara som astronòmicament a l’hivern, però la primavera ja s’ha fet notar en diverses ocasions aquestes últimes setmanes. Les temperatures per sobre de la normalitat han marcat la majoria de dies, però ara encarem una entrada d’aire càlid que fins i tot començarà a fer aparèixer els migdies de màniga curta. Avui les temperatures seran més altes que ahir, i fins dissabte l'ambient es mantindrà molt càlid per l'època, amb temperatures que arribaran a superar puntualment els 25 graus a Ponent i a l'Ebre.

La pujada dels termòmetres es notarà clarament a l’interior i al Pirineu, però podria tenir excepcions importants a la costa. En molts indrets a prop de mar, ni avui ni demà se superaran les màximes pròximes als 25 graus que va provocar la ponentada de dilluns, amb prou feina s'arribarà als 20. També cal tenir en compte que el mar tot just ara arriba al seu valor més baix de temperatura, i el contrast de l’aigua freda amb l’aire tan càlid pot generar bancs de boira sobre el mar que freguin la costa. Aquest és un fenomen típic de la primavera que podria fer que, en lloc de pujar, avui i demà la temperatura baixés en alguns punts arran de mar.

El pic de temperatura quedarà repartit entre avui i demà, dissabte encara serà un dia molt càlid per a l'època però els termòmetres ja recularan un o dos graus en molts casos. A partir de diumenge girarà la truita i l'inici de la setmana que ve ens portarà novament de cap a l'hivern. Un canvi de temps força brusc farà que diumenge els termòmetres marquin de 3 a 5 graus menys que avui, una baixada que dilluns s'accentuarà, fins a punt que de temperatures que avui fregaran els 25 graus dilluns passarem a màximes que no arribaran ni als 15. El canvi de temps anirà acompanyat de pluges i nevades que entre diumenge a la tarda i dilluns podran ser destacables al Pirineu, a la Catalunya Central i en diverses comarques de Girona i de Barcelona. La cota de neu no baixarà tant com en l'últim cap de setmana, però es tornarà a acostar als 1000 metres. La tramuntana i el mestral bufaran amb ganes a partir de diumenge a la tarda.

Diferència de temperatura prevista entre avui i dilluns

Tot això passarà al final del cap de setmana, demà farà sol arreu i només la presència d'alguns bancs de boira a la costa podria fer canviar una mica el temps. Dissabte començaran a augmentar els núvols al nord, però en general no hi haurà grans canvis. Probablement l'ambient d'hivern durarà poc, però entre dimarts i dimecres els termòmetres s'acostaran als 0 graus a l'interior.

Hivern poc fred, tot i el gener

L’hivern astronòmic no s’ha acabat, però per a la climatologia l’estació freda són els mesos de desembre, gener i febrer sencers. Aquesta setmana el Meteocat ha fet públic que una vegada més ha registrat temperatures per sobre de les de referència. Tot i que el cor de l’hivern va ser clarament fred, amb això no n’hi ha hagut prou perquè globalment els tres mesos tinguin una mitjana per sota del normal. Segons el Meteocat, un 80% del territori català ha registrat una mitjana per sobre de la normal. En moltes comarques, l’anomalia de temperatura ronda entre 1 i 2 graus si es compara amb la mitjana del període climàtic de referència 1961-1990, l’utilitzat pel Servei Meteorològic de Catalunya. El mapa mostra clarament com, proporcionalment, el fred més intens s’ha registrat a la vall de l’Ebre, i especialment a la Depressió Central. El fet que les boires hagin sigut persistents durant molts dies, sobretot al desembre, ha provocat aquest desequilibri. Per contra, les cotes altes del Pirineu i en general els observatoris elevats són els que han tingut temperatures proporcionalment més altes.

Estiuet abans de tornar a l’hivern

Pluges irregulars

En el terreny de les precipitacions sempre el resum es fa més difícil, per la irregularitat amb què solen caure. Aquest hivern les pluges i nevades han sigut abundants al nord del Pirineu i també en comarques com l’Empordà i la Garrotxa. També al sud comarques com el Baix Camp i zones del voltant dels Ports han tingut precipitacions per sobre del que tocaria.

Per contra, a l’oest és on hi ha plogut menys, en comarques com la Noguera, el Pallars Jussà i el Pla d’Urgell les precipitacions han arribat a ser menys de la meitat de les habituals. Barcelona ha registrat el setè hivern consecutiu amb menys pluja de l’habitual, una ratxa que no es produïa des dels anys 60.

stats