AMÈRICA CENTRAL
Misc 04/02/2014

L'esquerra del Salvador queda a les portes de la reelecció

El FMLN haurà d'anar a una segona volta tot i aconseguir el 49% dels vots

i
Miquel Carrillo
3 min

San SalvadorEl poder ha passat factura als cinc anys de govern del Front Farabundo Martí d'Alliberament Nacional (FMLN). L'exguerrilla d'esquerres convertida en partit polític no va aconseguir imposar-se a la primera volta de les eleccions presidencials de diumenge al Salvador. Amb un 48,93% dels vots, el FMLN s'enfrontarà a les urnes a l'Arena, el partit de dretes que va retenir el poder durant dues dècades fins al 2009, quan l'esquerra va irrompre al Salvador. Amb el 99,3% escrutat, l'Arena va sumar un 38,95% dels vots.

"Per primer cop al país -puntualitza Marcos Rodríguez, l'encarregat de construir la proposta electoral del FMLN- els tres grans aspirants es veuen obligats a retre comptes de la seva gestió. Tots tres ja han governat, i això ha condicionat el seu discurs". Tony Saca, expresident per l'Arena del 2004 al 2009, es va presentar a les eleccions amb una nova formació de centredretes -Unidad-, que va sumar un 11,4%, un percentatge que no li permet anar a la segona volta però sí que situa el bloc de dretes davant de possibles aliances per superar el FMLN el 9 de març.

La dreta continua tenint força i poder en aquest país. L'avi de René Santamaria va néixer a Santpedor i va emigrar al Salvador fa molts anys, on va fundar un dels primers hotels turístics. El René, ara gestor a l'Ajuntament de San Salvador, forma part d'una casta social que manté immutables les seves posicions. A l'imaginari dels descendents de l'avi de Santpedor, aquest procés electoral és encara una lluita per defensar la democràcia i el dret a la propietat privada, una pugna entre les promeses populistes i la bona gestió que la seva classe representa. "Prefereixo un nen mal vestit i amb estudis que un amb sabates noves i ignorant", destaca el René.

Les credencials democràtiques d'un FMLN que se sent còmode entre una esquerra llatinoamericana que ha normalitzat la seva arribada al poder a través de les urnes encara no són suficients: "Comunisme i socialisme del segle XXI són el mateix, no us enganyeu", afegeix el René.

L'esquerra busca pes econòmic

Tot i això, la majoria assenyala el to constructiu del FMLN davant l'agressivitat de l'Arena, i donen una molt bona nota a la seva campanya, ben assessorada per una agència brasilera de màrqueting, i alimentada pels petrodòlars de l'ALBA, una empresa petroliera del Salvador apadrinada per la seva homòloga veneçolana. Segons Sánchez Cerén, candidat socialista, l'ALBA constitueix "el nou model empresarial que necessita el país".

"El que és evident és que el FMLN ha après que sense una maquinària econòmica no es pot fer política al Salvador", indica Gabriel Labrador, periodista del Faro, un dels pocs diaris que escapen a la dicotomia política del país. "Però la gestió poc transparent de l'ALBA està generant un cert descontentament entre els votants d'esquerra", afegeix.

A la campanya s'ha parlat molt de la delinqüència, potser per la voluntat de l'Arena de portar el debat a un terreny en què tenia possibilitats de mobilitzar el seu electorat. El nou candidat de la dreta, Norman Quijano -actual alcalde de San Salvador-, no accepta l'estratègia pactista del govern de Mauricio Funes. "Un president que negocia amb les bandes per reduir els índexs de criminalitat és un president que traeix el seu país", raona.

El pes del vot nord-americà

L'economia d'un país que no deixa d'exportar emigrants cap als Estats Units i el Canadà -hi viuen dos milions de salvadorenys, enfront dels set que té el Salvador- és una altra de les grans preocupacions. "Aquest país no reeixirà fins que els nord-americans no ens paguin el deute que tenen amb nosaltres: beneficiar-se de la gent que formem aquí. Jo mateix tinc tres fills al EUA", argumenta el René.

Aquests salvadorenys a l'exterior han votat, per primera vegada a la història, en unes eleccions. De la mateixa manera, per primer cop s'ha habilitat el vot domiciliat, tal com el coneixem a casa nostra: només s'ha pogut votar allà on s'estava empadronat, en un esforç per acotar els episodis de frau, que continuen molt vius encara en l'imaginari col·lectiu de l'esquerra, que no es pot entendre sense conèixer la història recent del país. El FMLN va desplegar diumenge una estructura de "defensa del vot" per fiscalitzar atentament tot el procés, taula a taula i centre a centre.

Dimecres passat, a l'acte de tancament de la campanya del FMNL, se sentien les notes de Todo cambia, una icona sentimental que a l'esquerra li agrada treure per mobilitzar el vot tradicional. El Salvador ha votat, amb passió i normalitat alhora, i el FMLN haurà d'anar a una segona volta per ratificar la seva victòria, davant una dreta que la mateixa nit electoral va fer els primers moviments per reconciliar-se. Però l'escenari és diferent del de fa cinc anys. El país ha canviat.

stats