12/04/2011

Desnonaments exprés al '30 minuts'

2 min

El 30 minuts va emetre el reportatge de producció pròpia Escanyats per la hipoteca . El títol no podia ser més precís. Començava de manera impactant, amb una ronda de desnonaments executats pel mateix agent judicial. Anava trucant a portes comunicant que es feia efectiu el desallotjament en aquell moment, i tothom li suplicava més temps per refer-se. Ploraven. S'enfadaven. Intentaven barrar-li el pas. El muntatge era colpidor no només per com exemplificava una de les moltes conseqüències de la crisi sinó per tot el que es podia llegir entre línies d'aquella situació. Es veia quin era el perfil de la majoria de desnonats, quin tipus de pisos i, per tant, qui són els que d'una manera més ferotge han estat els principals afectats. La majoria eren immigrants. De fet, l'únic desnonament que es fa en català de tota la tanda inicial que vam veure és l'únic on es difumina el rostre de l'afectat. Curiós.

La tria de testimonis que anem descobrint posteriorment i amb més profunditat és excel·lent: tots tenen en comú la duresa de la crisi però tots obeeixen a actituds diferents davant d'ella, diferents orígens del problema, diferents graus de responsabilitat a l'hora d'afrontar el conflicte i diferents capacitats per intentar trobar solucions. I, perquè no dir-ho, diferents nivells de voluntat a l'hora de sortir-se'n. Especialment interessants dos casos colpidors: el de la família immigrant de Vic que, tot i rebre l'ajuda d'activistes, són finalment desallotjats i passen a viure en un pis de protecció de l'Ajuntament per donar-los un mes més de termini, i el de la família que entra en un concurs de creditors per tal de negociar el pagament dels seus deutes i intentar sortir-se'n amb molt d'esforç.

Escanyats per la hipoteca no era una simple correlació de casos sinó un retrat de fins on s'estenen els tentacles de la crisi, però també la pel·lícula d'una època que ens ha tocat viure.

stats