10/04/2011

Fotografies: recuperar el gust pel temps

2 min
Fotografies:  recuperar el gust pel temps

El 33 ha estrenat el programa Fotografies , que és un d'aquells espais que entraria en la categoria de "programes bonics". Per a tots els aficionats a captar imatges amb càmeres de retratar, però també per als que els agradi veure a la televisió espais en què el temps sembla que no compta i les imatges van fluint amb lleugeresa.

Antoni Tortajada el condueix (mai més ben dit perquè ens va portant d'una banda a l'altra amb cotxe) i ens va oferint diferents maneres d'abordar la fotografia. En el primer episodi van parlar del paisatge, i un aspecte que pot semblar molt limitat descobreixes que té un ventall amplíssim. Des de la fotografia més convencional fins a tècniques primitives de captar la imatge, l'astrofotografia o fins i tot el vessant menys artístic de fer servir un optocòpter (un petit aparell volador que capta imatges des de l'aire).

Ara que tots plegats, amb el mòbil, ens hem tornat fotògrafs en potència i ens hem familiaritzat amb la immediatesa de veure la imatge, Fotografies ens fa recuperar el gust per la foto pensada, per l'enquadrament buscat, el plaer de l'espera per trobar l'instant precís. El programa té un tractament gràfic molt elegant, molt vinculat amb la iconografia de les càmeres digitals. El guió simplifica les explicacions sense caure en la pedagogia avorrida. Al contrari: té una poètica gens cursi i complementa la imatge sense reiterar. I, a l'hora d'abordar, per exemple, casos com la fotografia més antiga o descobrir tècniques que ja s'han deixat d'utilitzar, serveix per entendre l'evolució del valor de la imatge, recuperar el misteri de com quedarà la foto final. L'espai té quelcom de pedagògic, però també d'artístic, d'innovador, i sap crear un bon fil conductor que et transporta fins al final del programa. Una bona opció televisiva que ens acosta la imatge fixa a través de la imatge en moviment. La germana gran que tot ho veu es recorda de la seva precursora i ho fa amb estima.

stats