29/04/2011

L'encant dels xinesos a la tele

2 min

Comando Actualidad , que és a la televisió pública la versió políticament correcta (i avorrida) del Callejeros , va dedicar un episodi al Poder chino . Uns reporters des de Madrid observaven com es desenvolupa la comunitat xinesa que ha immigrat a Espanya. Mentrestant, un altre grup de reporters es desplaçaven fins a Xangai per veure com alguns espanyols han sabut aprofitar que el gegant es despertava per posar-hi els seus negocis.

I en honor a la veritat s'ha de dir que el programa de reporters els va quedar més amè i interessant del que és habitual. Tot i que va ser un apropament una mica superficial i frívol a la comunitat xinesa, com a espectadors vam poder observar certes curiositats i personatges que feien passar l'estona. Per exemple, una autoescola de Madrid on només van xinesos que s'acaben traient el carnet sense entendre un borrall de castellà. Per simple capacitat de memorització i còpia aconsegueixen omplir els exàmens teòrics sense un sol error. Després, a les classes pràctiques són els millors alumnes, i no precisament pel seu talent. La professora els valora que no es plantegen cap dilema ni pregunten el perquè. Simplement obeeixen ordres. O vam assistir a un casament xinès en què els convidats arriben a l'hora que volen perquè tothom té negoci obert fins tard i passen a sopar quan han abaixat la persiana.

Els reporters tenen una permanent obsessió per preguntar qüestions que es puguin respondre en xifres: que si quants anys fa, que si quants anys tens, i la que més repeteixen: "Això quant costa?" Pregunten el preu de tot, car o barat. I una altra especialitat és preguntar quant cobren. I tothom els explica els guanys a final de mes i els beneficis dels negocis. I no només el xinesos. Com diria aquella: tu, tots i tothom. A cada programa passa el mateix: la gent respon com si fos una inspecció d'Hisenda. Hi ha una cosa que supera el poder xinès, i és el poder d'una càmera de tele dins de casa.

stats