27/10/2011

Macià vs. Companys: el bucle català

2 min

Dimecres a la nit TV3 va estrenar 14 d'abril, Macià contra Companys,un híbrid entre ficció i documental que retrata els tres dies de República Catalana.

Com a format, la llicència d'utilitzar un llenguatge audiovisual actual perquè uns personatges històrics del passat donin el seu testimoni és innovadora i efectiva. Facilita els matisos, el contrast d'opinions i els necessaris punts de vista que atorguen rigor històric al resultat final. Els polítics, però també els periodistes, de l'època parlant en primera persona suposa un treball documental previ excepcional i va en benefici d'amenitzar la trama.

Pràcticament tot l'star-system català treu el cap en aquesta producció. Extraordinari Fermí Reixach com a Macià i brillant Pere Ponce com a Lluís Companys.

Bona realització que busca en els enquadraments passatges històrics que teníem a la memòria en format fotogràfic, i un luxe de localitzacions i recreació d'ambients. El blanc i negre per a la construcció de ficció i una mena de virat al sèpia per al documental contribueixen a diferenciar els dos nivells narratius. Sensacional, a més, la voluntat entre línies d'evidenciar el bucle històric en què estem immersos els catalans. Tot es repeteix: les retallades, les concessions, les renúncies a canvi de promeses futures i aquesta sensació de no poder anar mai tots alhora quan hi ha opcions d'aconseguir alguna cosa. I el que ens va quedar clar és que amb tres dies de República l'Avi Macià no va parar d'anar de balcó en balcó fins a la derrota final.

La banda sonora a base de versions adaptades de temes nostrats (Els segadors, El cant del poble...) reitera massa la catalanitat de la pel·lícula. Potser l'arrencada amb tants personatges per assimilar i un contingut històric dens compliquen el seguiment còmode de la trama i demanen massa esforç per aclarir qui és qui. Però sens dubte la producció aconsegueix de manera atractiva i interessant contribuir a l'autoconeixement com a país.

stats