03/07/2017

TVE evita un enterrament històric

2 min

Diumenge, el Telediario de La 1 no es va fer ressò d’una notícia sobre el periple de les fosses comunes a Espanya. Una dona, Ascensión Mendieta, va aconseguir aquell mateix dia enterrar el seu pare, un sindicalista represaliat del franquisme mort el 1936. Mendieta se n’ha sortit gràcies a la justícia argentina, i la seva lluita permetrà que 27 famílies més exhumin i identifiquin els seus parents. El més paradoxal és que mentre la televisió pública espanyola ignorava aquesta notícia, sí que es feia ressò de l’exhumació de les fosses comunes a Colòmbia. Explicaven que s’estava fent la recerca de les 28.000 persones desaparegudes a mans de les guerrilles i forces paramilitars. Una corresponsal de la cadena a Bogotà explicava els fets i detallaven l’efectivitat dels forenses en la identificació de cadàvers.

Quan en una mateixa edició ignores la pròpia història i poses el focus en una de similar en un país més llunyà, es delata el biaix en el criteri periodístic. Per què l’exhumació dels morts de les FARC és més rellevant que la de les víctimes del franquisme? És irònic com valoren la tasca d’investigació, exhumació i identificació d’uns morts de Colòmbia mentre que contribueixen a reforçar la negativa del govern espanyol a fer el mateix amb una excusa tan dubtosa com la de no reobrir ferides del passat.

Ara bé, el Telediario no va ser l’únic que no va donar aquesta notícia. Un cas curiós és també el dels informatius d’Atresmedia. Mentre que Antena 3 Noticias tampoc ho va fer, La Sexta Noticias va ser molt generosa a l’hora de donar els detalls de l’enterrament del pare d’Asunción Mendieta, i sobretot, del valor simbòlic que tenia i el precedent que suposava de cara a exhumacions futures. La diferència de criteri de les dues cadenes del mateix grup mediàtic delata que, més enllà de la decisió d’un editor, hi pot haver un biaix ideològic. L’informatiu més conservador evita la notícia mentre que el que abandera l’etiqueta de progressista, s’hi recrea.

Cal destacar que els Telenotícies de diumenge de TV3 tampoc van informar d’aquest cas. Crida l’atenció perquè la televisió pública catalana sempre s’ha mostrat molt sensible amb les víctimes del franquisme i amb la reivindicació dels familiars en la identificació dels cadàvers de les fosses comunes. Aquí sembla més un descuit o potser una aplicació del criteri de proximitat: com que el funeral era a Madrid i no tenia implicacions catalanes la notícia no es va considerar prou rellevant per ser inclosa en l’informatiu.

En tot cas, la manca d’unanimitat a l’hora d’abordar aquesta notícia, les diferències en el tractament i la disparitat dels criteris periodístics a l’hora de considerar-la demostren, una vegada més, la complexitat ideològica i històrica d’Espanya i fins a quin punt encara s’arrosseguen les seqüeles del franquisme.

stats