30/08/2011

A cop d'expedient gratuït

2 min

El Consell Català de l'Audiovisual ha obert un expedient sancionador al programa Arucitys de 8TV que dirigeix i presenta l'Alfons Arús. El motiu: haver emès en horari protegit imatges violentes de sèries a la secció de la Teletúlia, un espai dedicat al zàping televisiu. El CAC, aquest "òrgan regulador" (l'eufemisme és de premi), pot ara sancionar econòmicament el programa o fins i tot suspendre'n l'emissió temporal. Al·lucinant.

L' Arucitys , certament, mostra fragments de sèries violentes que s'han emès la nit abans. Però ho fa en el context d'una tertúlia que proporciona als espectadors arguments i reflexions sobre allò que ens ven la televisió. Treu ferro a les escenes de sexe i violència per evidenciar a l'audiència que allò que s'emet no s'ho ha d'empassar com si fos paraula de Déu. L' Arucitys desdramatitza els continguts de la televisió, desemmascara com determinades cadenes ens prenen el pèl a base de crispacions, conflictes i violència. Ensenya, en clau d'humor, que hi ha una altra manera de veure la televisió i mostra els trucs que fan servir perquè la gent se l'empassi sense pensar. I això, que no fa ningú més, aquí ho condemnem, ho sancionem i fins i tot ho censurem. La diferència: l' Arucitys aposta per una audiència activa que pensa en allò que veu i el CAC oblida que el principal òrgan regulador és el nostre cervell.

Que fàcil que li és al CAC, en nom de la suposada decència, expedientar amb arguments tan simples, en comptes de posicionar-se sobre qüestions més greus i subtils que afecten altres espais. Té nassos que amb tot el que hem de veure per televisió el CAC es dediqui a sancionar una tertúlia televisiva que segurament fa molt més per l'esperit crític de l'audiència que no pas ells mateixos.

stats