Misc 25/11/2016

El millor espot de la CUP

Otero li va fer una molt bona entrevista a Anna Gabriel: fluida, completa, cordial, però no complaent

i
Mònica Planas
2 min
Anna Gabriel i Júlia Otero en un moment del programa Fora de sèrie.

Crítica de TV“On són les dones?”, es preguntava la Júlia Otero tot just començar el Fora de sèrie. I té raó. Ha costat set programes que n’hi hagués un parell de juntes en pantalla. Va semblar una subtil protesta davant la inèrcia masculina que arrossega l’espai.

Otero li va fer una molt bona entrevista a Anna Gabriel: fluida, completa, cordial, però no complaent. La manera que la periodista té d’interpel·lar i repreguntar amb naturalitat evidencia el seu talent com a entrevistadora. Sap acostar-se al gènere de la conversa sense que decaigui ni l’interès ni la finalitat periodística. Ara bé, el Fora de sèrie va minar l’entrevista d’entrebancs. Una incomprensible necessitat de contextualitzar amb imatges d’arxiu les respostes de Gabriel omplia el primer tram del programa de soroll. Més que il·lustrar i aclarir, feia nosa i en la majoria dels casos va ser gratuït.

L’Anna Gabriel va tenir l’oportunitat d’explicar-se a la perfecció. Clara, convincent i trencant molts dels prejudicis sobre ella. Si bé Júlia Otero li va fer referència a la possible pèrdua de diputades de la CUP que auguren les enquestes, vés a saber si aquest programa pot fer remuntar la intenció de vot. El Fora de sèrie va ser, segurament, i sense voler-ho, el millor i més llarg espot publicitari que s’ha fet a la CUP en la televisió pública del país. Fins i tot vam veure l’anunci sencer de la campanya electoral.

A nivell televisiu va ser un bon programa i va complir amb les expectatives que havia generat la cadena. L’escena de la furgoneta va ser divertida i l’estona de les samarretes una bona manera de tancar.

Ara bé, el que hem vist fins ara ens pot portar a un altre nivell de reflexió més general: la manera com els polítics estan ocupant la graella de l’entreteniment. Cada vegada més. I la línia que hauria de separar la propaganda de la informació es desdibuixa poderosament des de fa temps. Quan estem en campanya, els espais electorals s’infantilitzen: als polítics se’ls demana que cuinin, que mostrin els seus hobbies, que els nens els facin preguntes amb l’excusa d’exhibir la part més humana. I quan deixem d’estar en campanya, els polítics continuen ocupant l’espectre televisiu per ensenyar la faceta més amable.

Tres polítics de set convidats

De set programes que portem del Fora de sèrie, tres han tingut un polític com a convidat. Tots tres, per cert, a favor del referèndum (al marge de Gabriel, també hi han passat Carles Puigdemont i Joana Ortega). I això ens porta a pensar que veurem molts més polítics per compensar-ho. Estem en una era televisiva que, en comptes de fer respecte als polítics i posar-los en estat d’alerta, és massa llaminera per a ells. I això, com a electors i ciutadans, potser hauria de fer que ens plantegéssim quin ha de ser el paper dels mitjans.

stats