02/10/2011

La setmana Dalmau

2 min

Dijous El gran dictat donava el seu pot rècord a Josep Gatell, de Badalona, que es va emportar 73.000 euros. Fins i tot el Telenotícies va recollir l'esdeveniment amb una d'aquelles casualitats sorprenents: Gatell havia estat company d'escola de la concursant que fins ara s'havia emportat el pot màxim.

El gran dictat , més enllà d'un concurs ben fet que fomenta la sensibilitat per la llengua, s'ha convertit en un espai indissociable del seu presentador. La personalitat d'Òscar Dalmau ha contribuït al ganxo del programa, a fer-lo pròxim, modern i divertit des de la singularitat i no des del tòpic estàndard del presentador de concursos.

Coincidint amb aquest bon moment del programa, Òscar Dalmau ha demostrat que també es pot treballar a la competència. Divendres a la nit 8TV va estrenar La competència en color , la versió televisada del programa de RAC1. Un cop al mes Òscar Dalmau i Òscar Andreu convertiran la sala Luz de Gas en una mena d'amfibi mediàtic: ràdio, tele i espectacle en directe a la vegada.

L'espectacular èxit de La competència ha portat RAC1 a ampliar horitzons amb aquest experiment. Ràdio des d'un escenari vintage que recupera l'esperit dels anys daurats però vista per la tele.

La contraposició de llenguatges d'un i altre mitjà provoca alguna estranyesa: la participació que es demana als oients al migdia perd sentit en la versió televisiva enllaunada del vespre. I les càmeres maten la fantasia que cadascun dels oients hem fet créixer amb les veus de l'Angelines, el Mohamed Jordi, en Jean Paul Desgrava... La tele treu el vel d'aquella tòpica màgia de la ràdio de què s'ha fet tanta poètica barata. Però d'altra banda, la televisió suma caràcter documental al fenomen radiofònic. Deixa constància de la ràdio ben treballada a consciència fins a l'últim detall. Una ràdio feta des de l'esforç, la personalitat i l'afecte amb el gust per entretenir i no només des de l'ambició de marcar paquet a la graella.

stats