07/04/2011

Tot torna, 'Arriba y abajo' també

2 min

Antena 3 ha comprat els drets del remake (o hauríem de dir continuació) de la sèrie de la BBC que va ser tot un èxit als anys 70: Upstairs, downstairs (A dalt i a baix) . És una de les últimes sorpreses que ens ha donat la cadena trista , que té nits irregulars. Passem d'uns dimarts britànicament selectes amb Downton Abbey i Arriba y abajo per caure en picat els dimecres amb la pèssima La reina del sur . Sense cap mena de dubte les produccions delaten el nivell televisiu dels respectius països que les produeixen.

Aquest nou A dalt i a baix comença allà on es va aturar la sèrie dels anys 70. Tornem a la casa del 165 d'Eaton Place de la mà de la família Holland. El vincle d'enllaç és l'antiga serventa de la sèrie, la Rose Buck, que reapareix com una dona molt bregada en afers casolans que regenta la seva pròpia agència de servei domèstic. Els Holland s'instal·len a la casa on ella va servir durant tants anys i la contracten perquè busqui els criats que necessitaran. Una ambientació exquisida, un background musical de corda i trompetes tan característic de les sèries angleses, un càsting selecte i una interpretació excel·lent. Les petites històries de dalt i de baix s'entrellacen amb esdeveniments històrics: a través de la ràdio que escolten a casa i de les festes còctel que organitzen la sèrie ens transporta al 1936, just abans de la mort de Jordi V i l'ascens al poder de Sir Oswald Mosley i la Unió Britànica de Feixistes.

Què ha aportat el segle XXI a l'antiga producció que ja era excel·lent? Un punt de creativitat en les trames més profund i atrevit, personatges més matisats i polièdrics, un guió adaptat a un llenguatge televisiu amb més ritme i un nivell d'ambientació i vestuari exquisit que amb les tecnologies d'avui dia llueix molt més.

No se la perdin. És una de les poques produccions en obert de molt bon nivell que podem gaudir aquestes setmanes a la televisió. La joia de la corona.

stats