24/11/2016

Anorèxia: per abordar el problema cal entendre’n primer la complexitat

2 min

Directora / De L'ITALa comunicació dels adolescents en els nostres dies ha patit una immensa transformació. Internet ha revolucionat el paradigma de comunicació de tots nosaltres i en especial entre ells. L’adolescència és una etapa de la vida especialment complexa, i en la resolució de la crisi pròpia d’aquest moment es necessita el grup d’iguals per diferenciar-se dels adults i seguir amb el procés cap a l’autonomia.

Ara bé, és important que l’adolescent no es refugiï en la xarxa rebutjant trobades personals. Un dels aspectes més característics en els joves vulnerables de patir un trastorn de la conducta alimentària són els problemes en les relacions interpersonals. Això provoca sovint dificultats a l’hora d’establir contacte social i de crear relacions d’amistat, i per això és probable que adolescents amb aquests perfils puguin trobar en les xarxes socials un entorn relacional més segur on comunicar-se, exposar-se i controlar aquells entorns més temuts. En el cas dels joves més vulnerables de desenvolupar un trastorn alimentari, o per a aquells que ja el pateixen, poden comportar certs riscos, perquè troben un grup d’iguals en el qual se senten còmodes amb la persecució de la primesa, la seva raó de ser. Tot això fomenta una validació personal virtual amb una identitat fortament vinculada al trastorn que els atorga seguretat i companyia, cobrint així les necessitats socials que un adolescent necessita i que no troba en el món real. A més, aquest món virtual els allunya molt més de la supervisió de la família.

Sempre que arriba a l’opinió pública un cas com el de la Martina, és una bona oportunitat per recordar que els trastorns alimentaris no són una banalitat que respongui a un presumpte mal del nostre temps. Darrere de cada cas s’hi amaga un complex ventall de problemes existencials, emocionals i relacionals, i aquesta complexitat obliga a un tractament a càrrec d’equips altament especialitzats capaços de comprendre aquesta realitat, incloent en tot moment la família.

stats