Futbol femení
Misc 23/07/2017

Anglaterra tomba una Espanya sense 'punch'

Un gol de Kirby al minut i mig de partit encarrila el triomf anglès, i obliga 'la roja' a derrotar Escòcia per accedir als quarts de final

Natalia Arroyo
L'anglesa Kirby celebra l'1-0 contra Espanya

BarcelonaNo ha pogut. Anglaterra ha sigut un mur massa organitzat i massa efectiu per a una Espanya de molta possessió però nul·la capacitat rematadora. Sense 'punch'. La selecció de Jorge Vilda, a remolc d'un gol al minut i mig de partit, s'ha quedat sense els tres punts que desitjava per posar-se al capdavant del grup D. La derrota per 2-0 obliga el combinat espanyol a derrotar Escòcia en l'última jornada, el pròxim dijous, per accedir als quarts de final. Anglaterra encarrila la classificació, però encara l'haurà de ratificar contra Portugal en el tercer partit.

L'inici del matx no ha amagat les complicacions esperades. Una intensa pluja s'ha anat fent protagonista des de l'escalfament i ha semblat picar l'ullet al combinat anglès, més habituat a un escenari poc estiuenc com el que hi havia a l'estadi Rat Verlegh de Breda. I l'arrencada de les de Mark Sampson ha sigut intimidadora. L'única distracció ha sigut una relliscada inoportuna que ha regalat una ocasió a Vicky Losada, que ha xutat alt, però a partir d'aquí, defensa impecable i cap errada de les angleses, que han aprofitat un servei de banda per fer de les seves. Doble pentinada de cap i atac en tromba. Francesca Kirby, sola davant de Sandra Paños, ha aprofitat la poca contundència de la defensa espanyola per fer l'1-0. El panorama encara se li hauria pogut posar més negre a Espanya si l'àrbitra no hagués anul·lat un gol legal a Bright, al minut 6.

Superat el doble ensurt, Espanya ha sigut capaç d'activar el seu pla de partit i començar l'intent de remuntada. Ho ha buscat a partir d'un 3-5-2 que tenia en Marta Corredera (dreta) i Leila Ouahabi (esquerra) a les principals jugadores de banda, i que pretenia generar superioritats des de la mobilitat de les jugadores interiors. Ha funcionat perquè Espanya tingués sensació de control i trepitgés zones de progressió, però no ha servit per rondar l'àrea rival. El bloc anglès, liderat per Houghton a l'eix, s'ha repartit les cobertures per sentir-se sempre protegit i ha deixat córrer els minuts sense encaixar cap xut. La màxima amenaça ha acabat sent, de fet, el remat desviat dels primers segons, a les botes de Losada. En canvi, cada transició d'Anglaterra feia tremolar el combinat espanyol.

A la segona meitat ha canviat poca cosa. Anglaterra ha refermat els seus mecanismes defensius per patir menys en espais interiors i Espanya s'ha obligat a ser més vertical. L'efecte ha desdibuixat la fase ofensiva de 'la roja', menys dominadora que al primer temps. La tranquil·litat venia per la falta de contraatacs d'una Anglaterra que se sentia poderosa sense pilota. Al minut 75, i ja amb Olga Garcia sobre la gespa com a primer canvi sacsejador de Vilda, l'àrbitra ha estat a punt de xiular un penal per mans d'Ellen White dins de l'àrea, però després d'assenyalar-lo inicialment, se n'ha desdit. El desànim a la banqueta espanyola ha sigut total.

Ha sigut, de fet, l'últim cop moral d'un partit que Espanya no sabia com desencallar. Per acabar-ho d'adobar, al minut 85, ha arribat el 2-0, obra de Taylor després d'una errada en la sortida de pilota espanyola, que ha tret qualsevol esperança d'empat.