ESPANYOL
Misc 15/11/2013

Javier Aguirre busca la contundència a les àrees

La mala ratxa no respon a falta d'intensitat, però sí a debilitat defensiva i poc gol

Natalia Arroyo

BarcelonaUn terç de competició dóna per fer balanç. Per fer un diagnòstic. Després de 13 jornades disputades, l'Espanyol aprofita l'aturada de Lliga per mirar-se al mirall. L'equip reflexiona aquests dies sobre quina versió d'ell mateix és la bona: la dels primers sis partits o la dels últims set. Potser ni una ni l'altra i sí una fusió de totes dues. Intensitat, ordre i solidaritat defensiva ha sigut la recepta de Javier Aguirre des del primer dia, però el pla de l'Espanyol ha començat a trontollar quan s'ha perdut eficàcia a les àrees.

En atac, l'equip ha passat de marcar gairebé dos gols per partit (onze en les primeres sis jornades) a encallar-se en només dos en set partits. De fet, segueix tenint en el migcampista Víctor Sánchez el màxim golejador de l'equip, amb els mateixos tres gols que Thievy i Sergio García. Els davanters rematen poc: el del Bon Pastor ha tingut 9 ocasions de gol, per 8 del pivot.

En defensa, l'equip ha vist doblat el bagatge de gols encaixat, d'1 per partit a 1,83. Aguirre, que va repetir alineació en les tres primeres jornades, va haver de començar a modificar la línia de quatre ja a Granada. La defensa que s'està consolidant últimament la formen Javi López, Sidnei, Héctor Moreno i Fuentes, tot i que una lesió del lateral dret ha obligat a improvisar amb Mattioni i Raúl Rodríguez. Ahir, a Sant Adrià, Aguirre insistia amb el portuguès i el mexicà fent parella de centrals, per mirar de recuperar la consistència davant Kiko Casilla, esplèndid però impotent. Per davant d'ells, el bloc busca la mateixa fluïdesa amb doble pivot i mitjapunta que amb estructura de tres amb migcentre i interiors.

La mutació tàctica podria interpretar-se com un factor que desestabilitza i confon l'equip, però les estadístiques no acaben d'aclarir-ho. L'Espanyol es mou en tots dos casos per les mateixes àrees del camp, donant especial força a l'eix defensiu (centrals i pivots assumeixen el 35% de la possessió, mentre que els laterals ronden el 20%).

El drama és que l'equip, que en el primer quart d'hora ha cedit 4 gols i no n'ha fet cap, mai ha marxat al descans amb el marcador a favor. Ha arrencat el segon temps havent d'aixecar vuit empats (0-0 i 1-1) i cinc derrotes (1-0, 2-0 i 1-2), obligant-se a remuntades desesperades que arriben massa tard. Deu gols a la represa han servit pocs cops per corregir la sequera d'un primer temps en què se'n marquen 3 i se n'encaixen 9.