09/01/2013

L'admiració dels seus companys, el millor premi

3 min
ELOGI EN ROTLLANA  Els futbolistes del Barça van ovacionar Leo Messi abans 
 De l'entrenament a Sant Joan Despí pel seu èxit a la gala de la Pilota d'Or.

ZURIC / BARCELONAHi ha certes situacions a la vida que reclamen distància per poder-les analitzar, assaborir o assimilar. Aquesta distància és, de vegades, una qüestió de metres, de temperatura o de temps. Que Leo Messi és el millor entre els millors, ja fa temps que el món del futbol ho accepta com a part de la normalitat de veure el petit argentí recollir i col·leccionar Pilotes d'Or a Zuric. I batre rècords històrics. I superar llistons golejadors competició rere competició. La velocitat vertiginosa amb què Messi acumula mèrits per liderar la llista de llegendes del futbol fa impossible agafar aquesta distància.

Ahir, però, a la Ciutat Esportiva de Sant Joan Despí es va desafiar aquest ritme malaltís per aplaudir el millor jugador del món del 2012, el millor, també, del 2011, el 2010 i el 2009. Leo Messi va rebre el millor dels premis, el menys material de tots, el més important: l'admiració dels seus companys de vestidor. Abans de l'entrenament, els membres del primer equip (jugadors i staff tècnic) van ovacionar-lo per felicitar-lo per l'últim premi aconseguit, una quarta Pilota d'Or que el catapulta com el més gran de tots els cracs. "Que hagi guanyat una altra vegada el valora com el millor de la història, pràcticament. N'estem tots molt contents i orgullosos", va dir Pedro en roda de premsa.

Pràcticament. Definir Messi com el millor de la història fa una mica de por, encara. Com si tants guardons individuals no fossin prou argument per convèncer els més escèptics, o com si dir-ho massa fort pugui voler dir que ja se'n té prou. De fet, ni tan sols ell mateix, amb 25 anys, vol que se'l valori quan encara té carrera al davant, molt a millorar i camí per recórrer. "No m'aturo a pensar si sóc el millor de la història. Només vull seguir de la mateixa manera per intentar créixer any rere any. Quan acabi la meva carrera, veurem què hem fet", va dir quan va aterrar de Zuric.

Aquesta mirada enrere des del futur i no des del present és, també, el que deia Pep Guardiola que situaria el Barça al prestatge adequat entre altres equips històrics del futbol. L'eufòria postgala encara li durava ahir al president del Barça, que va afirmar als micròfons de RAC1 i de Catalunya Ràdio que serà "d'aquí uns anys quan es valorarà realment la gesta de Messi". La d'ell i la dels altres blaugranes premiats que omplien d'orgull Sandro Rosell, que té clar que la bogeria del dia a dia no permet trobar els elogis adequats. No del tot. Allà on hi ha Messi, hi ha milers de càmeres i periodistes que volen saber què diu, què pensa. L'actualitat que envolta l'astre de Rosario, i que s'accelera amb cada partit, és tan immensa que no deixa marge a la reflexió. "No hi haurà mai ningú com Messi", va sentenciar Rosell.

Per això gairebé a tots els quioscos del món va ser ell el protagonista. Ben d'hora, Zuric es posava en marxa amb aparent neutralitat però la premsa suïssa presumia d'haver acollit la cita històrica al seu país. Cadascú trobava la fórmula adequada per fer-se seva la notícia. A l'Argentina, els diaris es mostraven orgullosos de la seva estrella, que va ser capaç de marcar la diferència triant una americana similar a una que Maradona va vestir fa anys, però no s'oblidaven del gran repte de Leo, el seu deute amb l' albiceleste , el Mundial de futbol. La cita del 2014 al Brasil és "el que falta" al palmarès de Messi, deien als diaris Olé , Clarín o La Nación . A Portugal, l'enfocament de la Pilota d'Or va ser radicalment diferent, perquè la victòria de Messi implicava, de retruc, la derrota de Cristiano Ronaldo. Els rotatius esportius A Bola i O Jogo van optar per ignorar el premi, relegant-lo a uns baixos amagadíssims en portada. El generalista Correio da Manha va apostar per una fotografia del madridista per dir que havia "perdut" un altre cop.

La premsa esportiva més neutral, com L'Équipe o La Gazzetta dello Sport , va lloar l'enèsima proesa de Messi dedicant-li un espai central de les seves portades i, a partir d'una enquesta als lectors, el diari francès fins i tot li donava ja la cinquena Pilota d'Or el 2013. Saber que té el suport dels companys l'acosta a la nova missió: tornar a acaronar el fred or de Zuric el gener vinent.

stats