OPERACIÓ PORT
Misc 06/02/2013

Proves contra Eufemiano i sospites sobre el futbol

El metge i soci d'Eufemiano Fuentes, José Luis Merino, està acusat de fer servir el seu càrrec per aconseguir glicerol per congelar la sang. A més, troben la paraula Milan al costat de la inscripció RSOC.

i
Natalia Arroyo
2 min
Proves contra Eufemiano  i sospites sobre el futbol

BARCELONA.El sisè dia del judici de l'operació Port va confirmar que el metge i soci d'Eufemiano Fuentes, José Luis Merino, va fer servir el seu càrrec a l'Hospital La Princesa de Madrid per comprar glicerol, una substància per congelar la sang que, segons els testimonis, no té sentit adquirir "fora d'un centre hospitalari" i que Merino demanava a altres centres de manera irregular.

És la versió que van detallar Elena Franco, exdirectora del Centre Regional de Transfusió d'Andalusia, i Roberto Jesús Roig Oltra, exresponsable del de la Comunitat Valenciana. Franco va relatar que va rebre una trucada de Merino el 15 de maig del 2006 per demanar-li "alguna cosa per congelar hematies". La part estranya de la petició era l'adreça on havia de fer l'enviament dels productes. "Jo havia dit a la meva secretària que l'enviament es fes a l'Hospital La Princesa, perquè allà era on treballava Merino i vaig deduir que era allà on ho necessitava -va confessar Franco-, però ell volia que ho enviés a una altra adreça perquè li arribés abans".

La mateixa versió va explicar Oltra, que va assenyalar que Merino li va demanar aquell mateix dia "unes ampolles de glicerol" que no va sospitar que poguessin ser utilitzades per a pràctiques dopants perquè "la crioconservació necessita instal·lacions complexes" i no creu "que hi hagi clíniques privades preparades per a això".

Ahir també va comparèixer Jorge Gómez Zamora, l'exgerent de l'Hospital La Princesa (on treballava Merino), que va explicar que, tot i que qualsevol metge pot sol·licitar un producte quan li fa falta, no pot saltar-se els procediments oficials i ha de fer les peticions a través de l'administració de l'hospital. En la seva declaració, de fet, Franco va confessar que no havia accedit a fer l'enviament de glicerol perquè l'adreça que proposava Merino no era l'hospital i no es tractava d'"un favor entre centres públics".

El cop a Merino i Fuentes va quedar suavitzat quan l'inspector farmacèutic que va peritar els registres de la Guàrdia Civil al començament de l'operació Port, Ángel García Lacuesta, va deixar clar que no hi havien trobat medicaments prohibits.

El Milan i la Reial Societat

Qui, de retruc i seguint amb les acusacions de dilluns de l'expresident Iñaki Badiola, va tornar a sortir esquitxat ahir de les investigacions és la Reial Societat. Tot i desmentir rotundament la seva vinculació amb l'operació Port en l'etapa de José Luis Astiazarán (2001-2005), el club basc va veure com Badiola va insistir-hi en assegurar que el president de la Lliga de Futbol Professional "coneixia i permetia" la compra de productes dopants. Badiola en va demanar la dimissió.

En uns documents d'Eufemiano Fuentes de l'any 2005 que van publicar-se ahir hi apareixen les sigles RSOC en una partida de despeses que s'atribueixen als txuri-urdin. Al costat hi apareixia la paraula Milan acompanyada de les sigles IG, que, segons la guàrdia civil, es refereixen a insulin growth , un precursor indetectable de l'hormona de creixement que és una substància prohibida. La policia, però, mai ha investigat l'entitat rossonera pel cas.

stats