10/08/2016

Quatre anys per mudar la pell en ferro

4 min

BarcelonaJa comença a ser un clàssic al Centre Aquàtic de Rio de Janeiro. Katinka Hosszú toca la paret abans que cap altra nedadora, es treu el gorro i s’asseu a les boies per celebrar, amb els dos braços aixecats i dibuixant la V de victòria amb les mans, que ha guanyat la medalla d’or. Dret a la graderia, a tocar de la piscina, el seu marit i entrenador Shane Tusup agita els braços, es pica el pit amb els punys, salta i crida, eufòric també. El tàndem que forma l’hongaresa amb l’exnedador nord-americà, polèmic i misteriós, està desafiant el protagonisme de les altres estrelles de la natació, que poc poden fer per no quedar eclipsats. Ni els rècords de Katie Ledecky, ni l’eternització de la llegenda de Michael Phelps, ni la tirania en el lliure que pretén establir la sueca Sarah Sjöström guanyen la partida, de moment, a la Dama de Ferro.

Katinka Hosszú

És així com s’ha autobatejat Hosszú, en una estratègia publicitària que li ha valgut l’etiqueta de màquina del màrqueting en la natació, un esport tradicionalment poc comercialitzat. Fins i tot va arribar a un acord amb una marca de roba especialitzada en natació per treure una línia de gorros, banyadors i samarretes amb el grafisme “ Iron Lady ” el 2015. Dilluns de matinada, Tusup celebrava el segon or de la seva deixeble, als 100 m esquena, precisament vestint aquesta samarreta, i al seu perfil de Twitter es descriu com a “orgullós membre de la Nació de Ferro”. La maquinària comercial va més enllà i a través de la seva pàgina web Hosszú ven tasses, motxilles, polseres i bidons esportius irontunejats. Fins i tot té un còmic en què apareix ella com una superheroïna.

I ben bé que ho sembla, per la seva actuació a Rio, on ja ha guanyat dos ors i aspira a tres més. Va imposar-se amb una superioritat aclaparadora en la final dels 400 m estils, i als 100 m esquena va esgarrapar els metres necessaris en l’últim terç de la final per tornar a pujar al punt més alt del podi. Aquesta matinada ha tornat a tocar el cim en la final dels 200 m estils, amb rècord olímpic (2:06.58), per davant de Siobhan-Marie O’Connor i Maya Dirado. A la tarda havia renunciat als 200 m papallona perquè les semifinals se solapaven amb la final dels estils.

És l’efecte de la Dama de Ferro. Des que ha mudat la pell en metall, la carrera esportiva de Hosszú ha fet un salt endavant. Ni tan sols havia pujat al podi en cap dels tres Jocs anteriors -el seu millor resultat va ser un quart lloc en la prova que ara al Brasil li ha obert la porta a l’èxit, el 400 m estils-, però a Rio està imparable. “Convertir-me en la Dama de Ferro m’ha canviat la vida, no només a la piscina, sinó en el meu dia a dia -explica ella-. Tot va començar com un malnom, però de seguida en vaig fer el meu alter ago per entrenar-me amb més duresa i competir millor. Em recorda que si es treballa molt arriba la recompensa. Si tens un talent molt gran, tens la responsabilitat de buscar els límits més enllà, d’exigir-te sempre més”.

El món de la natació apunta també a l’efecte d’entrenar-se amb el seu marit, un tècnic exigent, amb qui treballa des de la decepció de Londres 2012. No són poques les crítiques que ha rebut Tusup pel seu estil agressiu, exaltat i histèric. “Fa por. He vist entrenadors cridant durant els entrenaments, però el seu és un altre nivell”, comentava al NY Times la medallista olímpica Jessica Hardy, que s’ha exercitat amb Hosszú a Los Angeles. La mateixa Katinka admet que és un entrenador “molt dur”, però accepta l’exigència perquè li està donant els millors resultats de la seva vida. Hosszú no amaga que li agrada haver-se convertit en “una atleta les 24 hores del dia”.

La dificultat del binomi Hosszú-Tusup és saber trobar l’equilibri per diferenciar quan són professionals i quan són matrimoni. “No és fàcil separar les coses. Però en contrast amb la seva actitud quan ens entrenem, és molt dolç i atent amb mi quan som a casa. De fet, acostumem a riure molt de les nostres coses a la piscina”.

Shane Tusup, marit i entrenador de Katinka Hosszú

Hosszú i Tusup es van conèixer quan l’hongaresa s’entrenava a la Universitat de Califòrnia del Sud i el nedador formava part de l’equip de natació -va ser especialista en esquena, un estil que Katinka ha millorat considerablement des que treballa sota la seva supervisió-. En més d’una ocasió Hosszú ha explicat que la seva connexió amb Tusup és especial: “Tots dos som estranys, som diferents. No som normals. I fem la nostra”. Són inseparables. Per a ell, histriònic a la graderia, és la primera mirada quan la nedadora finalitza una prova.

I és que Hosszú atribueix gran part del seu creixement actual al seu entrenador, una visió que li ha provocat més d’una crítica pel rerefons masclista que amaga i que, per a nedadores com Hardy, fins i tot insinua un camuflat maltractament psicològic. “He guanyat confiança des que treballo amb el Shane. És de bojos, però encara necessito que el Shane em digui «Sí, ets la millor. Sí, pots fer-ho»”. L’estratègia de Tusup és senzilla i segueix els patrons més bàsics de la mentalitat guanyadora del Somni Americà: l’ambició ( ambition ), la marca ( branding ) i la confiança (confidence ).

No hi ha dubte que ha funcionat, perquè els resultats de l’últim cicle olímpic de Hosszú han sigut els millors de la seva carrera. I a la piscina de Rio ho està disfrutant, lluny del pànic a fallar que la paralitzava a Londres. La fórmula que Tusup -que accepta el seu nou rol d’estrella mediàtica que l’ha fet ser fins i tot portada de la revista Sport and Life - ha trobat per gestionar-ho no ha sigut només el discurs motivador i l’entrenament gairebé militar, sinó una selecció mil·limètrica de les proves per ampliar les opcions d’èxit. “Així ella es rebaixa la pressió”, admetia abans dels Jocs. “Gràcies per deixar-me formar part d’aquest viatge que estem fent junts”, va escriure-li a Instagram després de l’últim or. El viatge olímpic continua.

stats