BARÇA
Misc 09/08/2017

Un ball de preus infinit

La pressió del Barça, condicionat pels 222 milions de Neymar, està multiplicant la cotització dels jugadors

i
Natalia Arroyo
4 min

BarcelonaÉs la història de cada estiu: vull fitxar aquest jugador, el club d’origen no el vol vendre -o fa veure que no vol-, l’implicat calla perquè no pot dir el que voldria i es va tensant la corda fins que l’estira-i-arronsa acaba en acord. Difícilment és un acord satisfactori per a totes les parts. Sempre n’hi ha una que en surt més mal parada. De vegades és el club venedor. De vegades, el comprador. D’altres, el futbolista.

Són dies de persecució per Philippe Coutinho i Ousmane Dembélé. El Barça admet que busca reforços per reaccionar a la baixa de Neymar i, tot i que no ha verbalitzat públicament que aquests siguin els únics noms de la llista, ha anat filtrant que són els més ben situats. Però ni el Liverpool ni el Borussia Dortmund estan disposats a deixar-los marxar si no és fent caixa. Molta caixa. El xec de 222 milions d’euros que va deixar la marxa de Neymar al París Saint-Germain no ha fet més que complicar les negociacions. Gairebé tots els moviments se’n va ara a les tres xifres.

La pujada de preu en totes dues operacions és escandalosa. El valor dels jugadors desitjats pel Barça s’ha multiplicat gairebé per cinc, com en el cas de l’extrem francès. Com es va explicar fa un mes a l’ARA, les fórmules per fixar el preu just d’un futbolista són complexes: a les variables objectives d’edat, contracte, posició i rendiment s’hi sumen uns intangibles -voluntats dels clubs, intervenció dels agents, pressió social i mediàtica, urgències esportives o situació del mercat- que adulteren el preu.

Com es determina el preu d'un futbolista?

I aquí és on el Barça no està aconseguint frenar la inèrcia a l’alça: per molts esforços que s’estan fent per donar missatges de seny i planificació, com el del mànager esportiu Pep Segura abans del Gamper o de Josep Maria Bartomeu en les últimes hores, el club transmet impaciència i necessitat. A Anglaterra i a Alemanya ho han olorat i se’n volen aprofitar.

Tot plegat no vol dir que Coutinho o Dembélé no acabin al Barça, ni que el Liverpool o el Dortmund no s’avinguin a vendre. Vol dir que n’esperen, com a mínim, un traspàs milionari que permeti compensar el cop de perdre les seves estrelles de projecte. Els alemanys, com explicava a l’ARA Isaac Lluch fa uns dies, han rastrejat el mercat i ja tenen diversos noms per contraprogramar l’operació sortida de Dembélé, que ahir no somreia del tot còmode a la foto oficial de la plantilla. No consta que Jürgen Klopp tingui una pla B a Coutinho del mateix perfil, i encara menys tenint en compte que s’ha mogut per donar al brasiler un rol més protagonista al mig del camp, amb l’arribada de Salah per ocupar zona d’extrem.

Amb tot, la situació és extremadament complexa per al Barça. Mentre l’àrea de Robert Fernández continua avaluant les seves necessitats tàctiques per satisfer les exigències d’Ernesto Valverde, el club va assumint que serà impossible no pagar per sobre del valor de mercat. A partir d’aquí, la qüestió és trobar un límit. Una línia vermella. La que no s’ha de travessar. Quina és? Dins dels despatxos del Camp Nou no hi ha consens sobre això.

Valors i postures

El que sí que és evident és que, a final de temporada, i segons el portal especialitzat Transfermarkt, el valor de mercat de Coutinho era de 45 milions d’euros i el de Dembélé de 33. Després d’uns primers acostaments que rondaven els 70 i els 90 milions (al maig, fins i tot es va parlar d’una oferta de 50+20 pel davanter del Dortmund), la postura dels clubs va pujar més enllà dels 100. “I no són prou milions per Dembélé”, deia el director general dels alemanys, Hans-Joachim Watzke. L’última xifra ja és de 150. Cinc vegades més que el teòric preu objectiu que tenia al mes de juny. Fins on s’elevarà la negociació?

La de Coutinho, si li pregunten al tècnic red, fins a l’infinit. “És intransferible, paguin el que paguin”, no para de repetir Klopp. L'alemany ha dit aquest dijous en una entrevista a 'Skype' que el Liverpool "no té necessitat de vendre": "El fet que un club ens faci una proposta, no ens obliga a estudiar-la, a plantejar-nos si hem de vendre un jugador. La premissa és que no necessitem vendre, no tenim aquesta necessitat. La prioritat és mantenir els jugadors que conformen la plantilla i buscar reforços per millorar-la", ha dit. Ahir el periodista Guillem Balagué, ben connectat amb el club anglès, negava que el brasiler pugui aterrar a Barcelona divendres, com s’estava començant a especular a mig matí. El Liverpool, taxatiu, va refusar els 80 milions que va oferir-li el Barça i no s’ha tornat a seure a negociar, ni té intenció de fer-ho de manera imminent. I mentre passen les setmanes, el preu segueix pujant. I pujant.

stats