Barça
Misc 04/01/2016

Una volta sencera al Miniestadi

Ara fa un any, l'entrenament de portes obertes va arribar l'endemà d'una derrota contra la Reial Societat que va posar en perill el projecte de Luis Enrique

i
Natalia Arroyo
6 min
L'entrenament amb les portes obertes del Barça

Barcelona¿Un any és prou temps perquè tot canviï radicalment? Probablement, sí, sobretot en l'accelerat món del futbol i sobretot al Barça. Aquest dilluns era el dia del tradicional entrenament de portes obertes del Barça, una sessió nadalenca que va reunir 10.049 espectadors al Miniestadi i que no va tenir res a veure amb la de l'any passat. La volta d'escalfament dels jugadors blaugranes, aquest matí, ha semblat menys llarga que la d'ara fa 365 dies. Avui, 4 de gener, fa un any de la derrota a Anoeta, punt d'inflexió del projecte de Luis Enrique, final i inici de tot. "Després d'aquella derrota, tot va canviar", va admetre Leo Messi a final de temporada. Ell va ser, de fet, un dels protagonistes d'aquell canvi de dinàmica. De l'incendi al triplet. D'una dinàmica inestable a una ratxa imparable fins a Berlín o Yokohama. De les tensions entre l'argentí i el tècnic als somriures del trident. Dels dards a la directiva a un Bartomeu avalat a les urnes. Tot, en un any. En la voràgine d'un any intensíssim al Barça. Anem a pams:

Derrota amb Messi a la banqueta

Perdre a Anoeta alimenta les crítiques a Luis Enrique

El Barça de Luis Enrique no acaba d'arrencar. És segon a la Lliga, empatat amb 38 punts amb l'Atlètic de Madrid i a quatre punts d'un Madrid que acaba d'alçar el Mundial de Clubs i goleja fins i tot amb diversió. L'equip no arrodoneix 90 minuts contra cap rival i sembla massa vulnerable a les rotacions del tècnic. En el primer partit del 2015, el dia 4 de gener, el Barça viatja a Sant Sebastià i l'asturià deixa a la banqueta Leo Messi i Neymar –acabats d'incorporar de les vacances de Nadal–. Ja ho havia fet amb Neymar i Suárez a Almeria, però a Anoeta l'equip no aconsegueix remuntar el gol inicial –en pròpia porteria, de Jordi Alba) i es deixa tres punts que atien els focs que ja cremaven. A més, diversos mitjans destapen dues baralles del crac argentí amb el cos tècnic: directament amb Luis Enrique en l'entrenament previ i amb el psicòleg Joaquín Valdés el mateix dia de partit.

Inoportuna gastroenteritis

Messi no s'entrena en la sessió oberta al Mini

L'endemà, dia 5 de gener, el Barça s'entrena al Miniestadi davant 11.134 persones però sense Leo Messi. L'argentí explica, a través d'un comunicat emès pel club, que pateix una gastroenteritis que l'impedirà participar amb la resta de companys. S'obren les especulacions sobre el distanciament del jugador amb l'entrenador.

Destitució de Zubizarreta

Unes declaracions del basc precipiten el seu adéu

Aquell mateix dia, a la tarda, el Barça va comunicar la rescissió de contracte immediata d'Andoni Zubizarreta, fins llavors director esportiu del club. El basc sempre havia estat molt criticat per la seva confecció de la plantilla, però el que va fer-lo saltar del càrrec van ser unes declaracions a Canal+ sobre la sanció de la FIFA pel cas Masia després de perdre contra la Reial Societat. En una resposta un pèl ambigua, va posar el seu càrrec a disposició si això "feia més forta la institució" però va insinuar que "els detalls de la situació" de la seva etapa com a vicepresident els controlava Bartomeu, quan manava Sandro Rosell.

Després de l'adéu de Zubizarreta, la renúncia de Carles Puyol, adjunt del tècnic basc des de l'estiu, "per experimentar altres vivències", i les destitucions dos dies després dels tècnics al futbol base Albert Valentín i Narcís Julià.

Eleccions anticipades

Bartomeu avança les eleccions "per rebaixar tensió"

Però la sacsejada esportiva no va ser el més greu que va patir el Barça els dies després d'Anoeta. La setmana va ser moguda també institucionalment, amb la convocatòria d'una roda de premsa d'urgència de Josep Maria Bartomeu per al migdia del dia 7 de gener. El màxim dirigent blaugrana va anunciar l'avançament de les eleccions per al final de temporada. "Volem rebaixar la tensió que hi ha al club, i que creiem que és desproporcionada. El club va bé a nivell institucional, i a nivell esportiu seguim lluitant per tots els títols", va comentar.

Ratxa imparable i triplet

Des d'Anoeta, l'equip només va perdre dos partits i va cedir dos empats

L'enrenou als despatxos va acabar generant un efecte dòmino que no es va carregar la parcel·la esportiva, tot i l'amenaçadora tensió de la classificació i d'un vestidor tensionat. Des d'Anoeta, el Barça va redreçar el rumb sobre la gespa i va començar a acumular actuacions convincents, amb totes les peces implicades. Luis Enrique intentava mantenir la calma a les sales de premsa, però avisava que, de seguida que es tornés a perdre, "començaria novament la festa". Però aquestes derrotes no van arribar i es van aturar les crítiques i les polèmiques.

El Barça va encadenar 11 victòries seguides abans d'ensopegar contra el Màlaga, però es va refer d'aquella derrota al Camp Nou amb una altra ratxa de 18 partits seguits sense perdre –i concedint només un empat al Sánchez Pizjuán contra el Sevilla–. El balanç definitiu des d'Anoeta fins a la final europea de Berlín va ser de només dues derrotes i dos empats en 35 partits. A més, una de les derrotes va ser en la tornada de semifinals de Champions contra el Bayern Munic, amb tot resolt del duel d'anada, i un empat, en l'última jornada de Lliga davant el Deportivo, ja amb el títol al sarró.

L'entrenament amb les portes obertes del Barça

Estiu d'eleccions

Bartomeu guanya amb més del 54% dels vots del soci del Barça

L'ambient del Miniestadi el gener del 2015 no tenia res a veure amb el d'aquest dilluns, i, en part, també serà pels resultats de les eleccions de l'estiu. Després de convocar-les d'urgència tres dies després d'Anoeta, Josep Maria Bartomeu va ser ratificat com a president del Barça amb rotunditat, tallant d'arrel les crítiques que no el consideraven avalat per ser el màxim dirigent blaugrana. Bartomeu va guanyar amb el 54,63% dels vots i va superar àmpliament el seu gran rival Joan Laporta (33,03%). Més allunyats van quedar Agustí Benedito (7,16%) i Toni Freixa (3,70%). El seu mandat actual té segell propi, més personalitat.

Reis a Yokohama

El triomf al Mundial de Clubs tanca un 2015 rodó

La part central de la història que arrenca amb l'entrenament obert al Miniestadi del 2015 ja és coneguda, amb la consecució del triplet del Barça en la temporada 2014/15: Lliga, Copa del Rei i Champions. El nou curs, el segon de l'etapa de Luis Enrique, ha arrencat més tranquil·lament, amb l'aval dels títols de l'any anterior, i amb els èxits a la Supercopa d'Europa i el Mundial de Clubs. La taca serà la Supercopa d'Espanya, que va endur-se l'Athletic després d'escombrar un Barça estiuenc a San Mamés, i que serà l'únic dels sis títols que no aixecarà el Barça post-Anoeta.

Poc s'ho devia pensar, aquell Barça que s'entrenava capcot un dia 5 de gener i arrossegava els peus en la volta d'escalfament, que al cap d'un any es plantaria altre cop al Miniestadi amb una realitat tan diferent. Amb una carrera contínua tan lleugera i una realitat institucional tan silenciosa.

No seria l'única activitat solidària del dia. Després de la sessió els futbolistes i entrenadors del primer equip van fer la tradicional visita als hospitals i al Saló de la Infància.

Messi i Mascherano, en la visita als hospitals / FCB

A l'hospital Sant Joan de Déu hi han anat els jugadors Ter Stegen, Arda, Vermaelen, Suárez, Iniesta i el tècnic Juan Carlos Unzué, a més dels directius Silvio Elías, Pau Vilanova i Emili Rousaud. A la Vall d'Hebron s'hi han desplaçat els futbolistes Douglas, Neymar, Alves i Bartra; i el membre de l''staff' José Ramon de la Fuente, a més dels directius Josep Ramon Vidal-Abarca i Jordi Moix. D'altra banda, a l'hospital de Sant Pau hi han anat els jugadors Piqué i Busquets, el tècnic Joan Barbarà i el directiu Manel Arroyo.

A l'hospital Germans Trias i Pujol s'hi han traslladat els futbolistes Bravo i Mathieu, a més del membre de l''staff' Francesc Cos i dels directius Jordi Calsamiglia i Enrique Tombas. A l'hospital de Barcelona hi han fet cap els jugadors Messi i Mascherano, el tècnic Pepe Costa i el directiu Jordi Mestre.

Luis Enrique, en la visita als hospitals / FCB

D'altra banda, a l'hospital de Nens de Barcelona han rebut la visita dels futbolistes Sergi Roberto i Masip, de l'entrenador Luis Enrique i del membre de l''staff' Joaquín Valdés, a més del directiu Joan Bladé. Al Cottolengo Padre Alegre s'hi han traslladat els jugadors Munir i Adriano i el tècnic Rafel Pol, a més del directiu Jordi Cardoner.

A la Casa Ronald McDonald, els jugadors han estat Rakitic i Jordi Alba, també hi ha anat el membre de l'staff' Edu Pons i el directiu Xavier Vilajoana. Finalment, al Saló de la Infància de Barcelona s'hi han traslladat els jugadors Sandro i Aleix Vidal i la directiva Maria Teixidor.

Visita dels jugadors del Barça al Cottolengo / FCB
stats