06/08/2016

És l’hora dels olímpics

4 min
Alli Simpson amb la torxa dels Jocs Olímpics de Rio de Janeiro.

BarcelonaÉs l’hora de competir. De redirigir cap als atletes el focus d’uns Jocs Olímpics que fins ara no han pogut evitar que s’apunti més aviat cap a les esferes polítiques, mèdiques, econòmiques o judicials que cap a les esportives. Però ahir, de matinada, els Jocs de Rio de Janeiro 2016, els primers en territori sud-americà, van donar el tret de sortida amb la cerimònia inaugural a l’estadi de Maracanã, i milers d’atletes de tots els països van desfilar per la pista de l’estadi olímpic amb la intenció de guanyar protagonisme, convençuts que durant 17 dies seran l’epicentre de totes les mirades. Al marge han de quedar les polèmiques sobre el Zika, el caos polític i organitzatiu del Brasil o l’escàndol de dopatge a Rússia, perquè els Jocs volen centrar-se en el que passi a la piscina, el tatami, el mar, la pista o la carretera.

I no són poques les coses que passaran en aquests Jocs, que s’allargaran fins al 21 d’agost i que reclamaran molta habilitat organitzativa als espectadors i periodistes. La diferència horària d’Europa amb Rio de Janeiro (5 hores més aquí que a la ciutat brasilera) dificultarà el seguiment de la competició, que en molts casos resoldrà les medalles en horaris molt nocturns a Catalunya.

Per exemple, la batalla per la velocitat en la final dels 100 metres d’atletisme, probablement la carrera més icònica dels Jocs Olímpics i que intentarà tornar a dominar Usain Bolt, serà a les 3:25 h del dia 15 d’agost. I algunes de les proves més emblemàtiques de la natació, com el relleu masculí del 4x200 m o els 200 m estils, amb Michael Phelps lluitant contra els seus registres d’ara fa quatre anys a Londres, se n’aniran gairebé a les 4 h de la matinada.

Televisió Espanyola ja ha presentat la seva intensiva programació per intentar cobrir-ho tot puntualment. No serà fàcil, perquè en uns Jocs passen moltes coses i, moltes, passen alhora. Per això la cadena pública espanyola hi implicarà tots els seus canals, principalment La 1 i Teledeporte pel que fa a la televisió tradicional, i, sobretot, la pàgina web, on s’arribaran a garantir fins a 19 emissions paral·leles que l’espectador podrà escollir en funció dels interessos. Una bogeria.

La natació, primer focus

Phelps, Ledecky o Belmonte estan cridats a ser les primeres estrelles

Es corre el risc de perdre’s en aquest excés de punts d’interès que són els Jocs Olímpics, que començaran repartint les primeres medalles a judokes, ciclistes, tiradors d’arc o pistola, o halterofilistes, els primers a competir. La natació també serà, des del mateix dissabte, la principal protagonista, com ho és sempre en la primera setmana de Jocs. Una de les primeres proves estrella seran els 400 m estils, en què Mireia Belmonte aspira a pujar al podi en la primera de les finals que disputarà (té previst competir en cinc proves més, a Rio). La llegenda de Michael Phelps, l’olímpic que més medalles va acumular en uns mateixos Jocs, a Pequín 2008, seguirà engrandint-se a partir de dimecres 10, amb la final dels 200 m papallona (3:28 h). El seu duel contra Ryan Lochte haurà d’esperar fins a divendres (4:01 h), als 200 m estils. Altres noms propis, com les nord-americanes Katie Ledecky (200 m, 400 m i 800 m lliures) o Missy Franklin (200 m lliures i 200 m esquena), l’hongaresa Katinka Hosszú (100 i 200 m esquena, 200 m papallona o 200 i 400 m estils) o Ruta Meilutyte (100 m braça) aniran desfilant per l’estadi aquàtic fins al 13 d’agost.

Torn per a l’atletisme

L’aparició d’Usain Bolt al 100 m es farà esperar fins al dia 15 d’agost

Els 10.000 m femenins i la marxa masculina, amb la prova dels 20 km, iniciaran el traspàs d’atenció, de l’aigua al tartan de l’estadi olímpic de Maracanã. L’atletisme s’apoderarà de l’atenció diària en la segona setmana dels Jocs. No serà fins al dia 15 d’agost quan Usain Bolt, que haurà anat apareixent en les eliminatòries prèvies, exhibeixi tot el seu potencial per mirar de tornar a penjar-se l’or en la prova per excel·lència de la velocitat, la final dels 100 m. El jamaicà encara guardarà una carta més per als 200 m, previstos per al final dels Jocs, el dia 19 (3:30 h), i per al relleu 4x100 m, cloenda de l’atletisme juntament amb els 5.000 m, el dia 20 d’agost. Altres noms propis seran el de la càntabra Ruth Beitia, opció real de medalla de la delegació espanyola al salt d’alçada (diumenge 21, a la 1:30 h), la jamaicana Shelly-Ann Fraser-Pryce, que aspira a ser la dona més ràpida per tercers Jocs consecutius en els 100 m femenins (diumenge 14, a les 3:35 h) o els catalans Adel Mechaal i Ilias Fifa per als 1.500 m i els 5.000 m (diumenge 20, a les 2:00 h i a les 2:30 h).

La glòria d’uns Jocs

La natació sincronitzada o el taekwondo cridaran l’atenció altre cop

La màgia dels Jocs Olímpics també serà anar descobrint quins són els nous ídols de cada país i quines modalitats, habitualment amagades darrere el dia a dia del futbol, ocupen les portades gràcies a un gran èxit olímpic. El taekwondista de Vilafant Joel González, or a Londres en categoria de menys de 58 kg, aspira a tornar a ser l’estrella en una categoria superior (ara competirà en 68 kg). Apareixerà en escena divendres 19, a les 3:15 h.

La natació sincronitzada, esport que brilla especialment cada quatre anys, ha quedat deslluïda enguany perquè, amb l’equip desclassificat, només tindrà representació en el duo format per Ona Carbonell i Gemma Mengual, que competiran dimarts 14 a mitja tarda (19 h). La batalla amb les russes i les xineses tornarà a marcar el pols sota l’aigua.

A més, caldrà seguir les opcions de podi d’esportistes veterans, com el piragüista Saül Craviotto, el ciclista Joaquim Rodríguez o el marxador García Bragado, a més de seguir de prop el creixement de les generacions més joves, com ara la tenista Garbiñe Muguruza, i les parelles de rem i vela. Sense oblidar que, per equips, el bàsquet masculí, l’hoquei herba i el waterpolo poden tornar a fregar l’or. Que comenci la competició.

stats