Barça
Misc 14/10/2015

El penúltim esprint del Barça de Luis Enrique

El Barça afronta ara sis partits en tres setmanes abans de l'última i complicada aturada de seleccions

i
Natalia Arroyo
4 min
Neymar, Adriano, Sergi Roberto i Douglas en un entrenament / MIGUEL RUIZ / FCB

BarcelonaLa vida de l'entrenador de club és el que passa entre aturada FIFA i aturada FIFA. Si més no, és el que deu pensar Luis Enrique, que abans de viatjar al Sánchez Pizjuán ja avisava que la pausa li vindria bé per agafar perspectiva del que estava sent l'inici de temporada, accelerat des de l'agost i accidentat per l'acumulació de lesions. Ara ha tingut més de deu dies per revisar les actuacions del seu equip, desconnectar –se l'ha vist fent quilòmetres amb bicicleta– i traçar l'itinerari en el següent bloc de partits fins al pròxim 'break' internacional, previst per a la segona setmana de novembre. I el que vindrà en les últimes cinc setmanes de l'any serà l'autèntic esprint, amb un clàssic al Bernabéu a l'horitzó, la resolució de la fase de grups de la Champions i el Mundial de Clubs al Japó. Enmig, un dramàtic Argentina-Brasil –ja amb Neymar a la 'canarinha'– que pot definir la sort de les dues seleccions de cara a Rússia 2018.

Per això sembla decisiu aquest tram, intens però més tranquil, que s'encetarà amb la visita del Rayo Vallecano al Camp Nou. Els internacionals blaugranes, que el tècnic anirà recuperant entre aquest dimecres i dijous, hauran d'estar ara tres setmanes amb el xip posat al dia a dia a la Ciutat Esportiva per disputar un total de sis partits: quatre de Lliga i dos de Champions.

La majoria tornen amb bones sensacions. Rakitic i Arda Turan s'han afegit als quatre espanyols (Busquets, Bartra, Piqué i Jordi Alba) amb bitllet per a l'Eurocopa del pròxim estiu. I, excepte Claudio Bravo i el ple de Xile, la resta de sud-americans estaran capficats pels dubtes de les seves seleccions, sobretot l'Argentina, que només ha sumat un punt de sis possibles.

Desgast físic

Sobretot els sud-americans acumulen minuts

En aquestes situacions, sempre es mira el volum de minuts que han jugat els internacionals per valorar el possible desgast amb què es reincorporen a la disciplina dels seus equips. Entre els espanyols, certificar la classificació en el primer partit va alleugerir la càrrega. Piqué i Bartra només sumen 90 minuts, els del partit davant Luxemburg del dia 9. Van descansar, en canvi, a Ucraïna, on Busquets i Jordi Alba van sumar 5 i 15 minuts als 90 del primer partit.

El croat Rakitic, que torna animat pel gol que va fer contra Bulgària, es va estalviar els minuts finals del duel davant Malta, mentre que Arda Turan va oblidar la inactivitat al Barça amb dues titularitats gairebé completes amb Turquia. Només va asseure's a la banqueta en els últims quatre minuts davant la República Txeca. Ter Stegen va viatjar amb Alemanya però no va jugar.

Els que han sigut fixos i ho han jugat tot són els tres sud-americans que no estaven ni sancionats ni lesionats. Bravo amb Xile, Mascherano amb l'Argentina i Alves amb el Brasil tornen amb 180 minuts a les cames.

Amb Espanya sub-21, Munir va brillar especialment davant Geòrgia –amb dos gols i una assistència–, tot i no completar el partit. Va perdre's els minuts finals, també en el segon partit contra Suècia.

El resum és aquest:

  • 180 minuts: Bravo, Mascherano i Alves
  • 176 minuts: Arda Turan
  • 168 minuts: Rakitic
  • 162 minuts: Munir
  • 105 minuts: Jordi Alba
  • 95 minuts: Busquets
  • 90 minuts: Piqué i Bartra
  • 0 minuts: Ter Stegen

Quilòmetres en vols

El desgast extra són els vols transoceànics dels sud-americans

Que hagin començat les eliminatòries sud-americanes per al Mundial de Rússia significa que els internacionals del Barça acumulen molts quilòmetres en pocs dies, un desgast afegit a l'estrictament esportiu.

Així, Mascherano haurà tingut llargs desplaçaments fins a Buenos Aires i Asunción (Paraguai); Bravo, a Santiago de Xile i Lima, amb la complicació que té al Perú jugar en altura, i Alves haurà creuat l'Atlàntic per jugar a Santiago i Fortaleza.

No són els únics, perquè també els europeus han tingut desplaçaments relativament llargs, sobretot els espanyols, havent d'anar a Ucraïna l'absoluta i a Geòrgia la sub-21, que a més, jugava el seu partit com a local a Tenerife.

Anar recuperant efectius

Les dues setmanes donen marge a Vermaelen, Iniesta i Messi

A efectes pràctics, l'aturada de Lliga s'ha convertit en dies sense competició per anar recuperant alguns dels lesionats del Barça. La infermeria s'anirà buidant progressivament en els pròxims dies. El primer a reincorporar-se a la rutina serà Thomas Vermaelen, lesionat al soli des del 12 de setembre al Calderón. Andrés Iniesta, KO des del duel amb el Leverkusen el 29 de setembre, trigarà alguns dies més a fer net de la lesió al bíceps femoral, però ha guanyat dues setmanes de tranquil·litat sense partits. En aquest context, també Adriano haurà aprofitat per tornar a estar al 100%, després d'arrossegar unes molèsties a la cuixa esquerra des de finals de setembre. A Messi no se l'espera fins, justament, després de l'aturada FIFA del novembre.

Tram que fa pujada

El context d'aquesta temporada està sent prou diferent del de l'anterior perquè comparar-les permeti treure moltes conclusions, però és significatiu que, justament en aquesta fase a la qual ara s'enfronta, el Barça patís les úniques dues derrotes seguides de tot el curs passat –va ser al Bernabéu, 3-1, i al Camp Nou davant el Celta, 0-1.

Justament a Vigo, els mesos d'octubre i novembre també se li van encallar al projecte de Luis Enrique –amb només tres victòries de vuit partits.

Aïllat de tot això, el cos tècnic intentarà ara que els pròxims sis partits redrecin el rumb d'un equip que no havia començat la temporada tan pletòric com la va acabar. Rayo, Eibar i Getafe són, a priori, rivals assequibles contra els quals s'hauria de sumar un 9 de 9 per agafar confiança de cara a la visita del Vila-real, actual líder de Primera. Serà l'últim obstacle abans d'una pausa internacional que augura tensions. L'Argentina, després d'un inici decebedor, se la juga a casa contra el Brasil i en terres colombianes. Messi, si avança bé de la lesió, podria forçar la seva reaparició per jugar aquests dos partits decisius de l''albiceleste'. Sí que hi haurà Neymar, un cop superada la sanció de la Copa Amèrica. Els europeus, encara que no s'hi juguen ja res, han programat diversos amistosos, com els que haurà de jugar Espanya davant Anglaterra i Bèlgica.

No seran minuts intranscendents per als blaugranes, perquè després el calendari farà molta pujada, amb visites al Bernabéu, Mestalla i Leverkusen abans de viatjar al Japó per disputar el Mundial de Clubs. Serà llavors quan caldrà fer l'últim esprint abans de Nadal.

stats