02/12/2012

El 'psicòleg' Aguirre fa un intensiu per puntuar a Granada

2 min
El 'psicòleg' Aguirre fa un intensiu per puntuar a Granada

BARCELONAEl dia de la seva presentació com a primer entrenador de l'Espanyol, Javier Aguirre va avisar que dedicaria les primeres hores amb la plantilla a diagnosticar on estava aturat l'equip, a arrencar d'arrel el problema quan l'hagués detectat i a il·lusionar els jugadors per començar a puntuar com més aviat millor. Tres dies i mig després, i havent dirigit només tres sessions d'entrenament, Aguirre afronta el primer repte. Serà avui al migdia (12 h, GolT / Canal+ Liga) a Granada, contra el penúltim classificat. En joc hi ha tres punts i l'inici d'un canvi de dinàmica.

"En tres sessions un entrenador ha de fer més de psicòleg que de tècnic", apunta Albert Soldevilla, psicòleg esportiu i periquito. "Els jugadors, després d'una ratxa tan negativa com la que ha patit l'Espanyol en aquest inici de temporada, "assoleixen un estat d'indefensió" en què proven de fer-ho tot i no els surt res. "La clau per sortir d'aquí és aplicar alguna petita novetat tàctica perquè el jugador senti que s'enceta una etapa de canvi, i fer-ho amb instruccions molt clares i directes. Si a això s'hi afegeix un discurs enèrgic, ferm i motivador el jugador aconsegueix sentir-se tranquil i preparat", apunta Soldevilla.

Marcela Herrera, directora de Psicoaching, també creu que en tres dies es poden fer grans progressos emocionals: "Un canvi d'entrenador és començar de zero, i això neteja el grup, li baixa els nivells d'ansietat i renova les relacions entre els companys". Herrera intueix que Aguirre deu haver observat els lideratges dins el vestidor de l'Espanyol per mirar de beneficiar-se'n i distribuirà amb claredat els rols, respectant les jerarquies del grup. Al cap i a la fi, "el treball de motivació que faci el tècnic dependrà sempre de la disposició de la plantilla", afirma, per recordar la teoria de les tres c : confiança, cooperació i compromís.

El torn dels veterans

A Granada, Aguirre no podrà comptar amb els sancionats Héctor Moreno ni Sergio García, ni amb els descartats Christian Alfonso, Galán i Mattioni. Sí que confia en l'aportació dels veterans Capdevila, Colotto i Simao, apartats per Pochettino en els últims partits i que podrien ser titulars amb el nou tècnic.

Les urgències a la classificació també ofeguen un Granada que només té onze punts i que afronta el xoc amb dues baixes per lesió: les de Fran Rico i Hassan Yebda. Anquela, el tècnic del Granada, avisava els seus futbolistes del "perill" de rebre un equip que ha canviat d'entrenador.

stats