ARTS ESCÈNIQUES
Misc 13/07/2017

‘Welcome’, una experiència imprescindible

Josep Rodri proposa que els espectadors es converteixin durant seixanta minuts en immigrants involuntaris que fugen de l’horror i la violència

i
Santi Fondevila
2 min
‘Welcome’, 
 Una experiència imprescindible

‘Welcome’ TALLERS DELS CASTELLS (SANTA AGNÈS DE MALANYANES) 12 DE JULIOL

El drama dels refugiats ha sigut material escènic els últims anys, coincidint amb la diàspora de Síria, però fins ara no ens havien proposat entendre el drama des de dintre el drama. El responsable d’aquell impactant i inoblidable Morir a Bagdad, estrenat el 2003 quan hi va haver la invasió de l’Iraq, Josep Rodri, torna ara amb una creació no menys punyent i commovedora que pretén que els espectadors es converteixin durant seixanta minuts en immigrants involuntaris que fugen de l’horror i la violència. I els puc assegurar que ho aconsegueix.

L’inici és festiu i agradable. Com si fóssim realment convidats a una festa d’alguna família siriana a Damasc. I, de sobte, tot es trenca. A l’agafar la maleta i començar a caminar sota els crits i amenaces de dos bàrbars traficants de persones, un esglai es fica al cor i entenem molt millor les imatges ja massa habituals d’homes, dones i nens que ho deixen tot per sobreviure. Welcome és teatre experiència. Un itinerari entre rostolls i pedres en la foscor de la nit. I rere un arbre, una dona que cerca entre un munt de cadàvers el d’algun ésser estimat. Res del que hi veiem ens és aliè perquè la ficció i la realitat ho han documentat àmpliament. Però som allà. I allò, que és teatre, està passant en algun lloc del món. Com en un viacrucis, cada estació té el seu drama fins a l’únic final possible fins ara. El ressò de les botes dels soldats trepitjant l’ Himne a l’alegria.

Welcome s’ha pogut tastar tres dies al taller del germans Castells a Santa Agnès de Malanyanes, prop de Cardedeu, i aquest cap de setmana (divendres i dissabte) es podrà veure a Òrrius (Maresme). El Festival Grec l’hauria pogut tenir, però inexplicablement l’ha deixat escapar. Creiem que aquest teatre popular que commou, que remou i que ens connecta amb la realitat del món mereix molta més atenció. Em senten?

stats