VISCA EL SISTEMA
Misc 23/11/2011

Barceló sí, Barceló no

i
Sebastià Alzamora
2 min

Ja ho dèiem l'altre dia, que això de l'edició conjunta per a les Illes de l'ARA i el Diari de Balears havia de ser una gran cosa. Llegint-la ahir mateix, m'assabento per l'ARA que Pau Riba reedita un dels seus discos més importants, Jo, la donya i el gripau, en una luxosa capsa il·lustrada per Miquel Barceló. I pel dBalears m'assabento també que l'executiu de Tutanramón Bauzá ha decidit prescindir del logo que el mateix Barceló va dissenyar per al Govern de les Illes Balears i que en els últims anys havia format part de la imatge corporativa d'aquesta institució.

És conegut fins i tot als jardins d'infància que Miquel Barceló és, des de fa molts d'anys, un dels artistes més cotitzats del món, però això no li ha impedit cedir gratuïtament dibuixos, quadres i il·lustracions a les persones o entitats que ha estimat adequades quan li ha vingut de gust fer-ho. Barceló, per exemple, ha regalat portades per als discos d'alguns cantants que estimava, com Biel Majoral, Camarón o Guillem d'Efak. I també ha dissenyat, gratia et amore, cartells amb motius molt diversos, que van des de mogudes ecologistes fins a curses de braus, de les quals es veu que és aficionat, entre les quals la recent i última corrida del torero José Tomás a la Monumental de Barcelona, el dia abans que entrés en vigor la prohibició dels toros a Catalunya. I també trobaríem treballs realitzats per a festivals de teatre, pel·lícules, etc.

Sabut tot això, no té res d'estrany que la nova edició de Jo, la dona i el gripau vagi embolcallada per una il·lustració de Barceló: senzillament, el pintor és amic i admirador de Pau Riba, i li ha fet il·lusió regalar-li una obra amb motiu de la celebració del quarantè aniversari d'aquest disc. Com tampoc té res d'estrany que Barceló volgués cedir un logo al Govern Balear (i potser cal subratllar la paraula cedir, que traduïda significa que el nostre home no va percebre ni un cèntim per aquest treball). Al cap i a la fi, ell és l'artista mallorquí (bé: felanitxer, que no és exactament el mateix que mallorquí, però això ja ho explicarem un altre dia) de més projecció internacional, i té una certa lògica que hi hagi una bona entesa entre un personatge d'aquesta rellevància i la principal institució d'autogovern de la seva terra.

És cert també que Barceló va cedir el logo al Govern l'any 2007, durant el mandat del Pacte de Progrés, i que ho va fer amb el compromís de renovar l'acord de cessió al cap de quatre anys. Els quatre anys s'han esgotat i els actuals responsables polítics de la comunitat autònoma balear no han fet res -ni pensen fer-ho- per actualitzar l'acord. Tal vegada veuen algun missatge esquerranós subliminal en un logo que només diu "Govern de les Illes Balears" en lletres blaves. Com que el blau no els ha de molestar, deu ser que no els agrada l'estil de Barceló i que s'estimarien més un logo confeccionat per un artista més d'acord amb la sensibilitat i l'altura intel·lectual que demostren dia rere dia. Marianico el Corto, per exemple.

stats