11/08/2011

Exemple de com estan les coses (1)

1 min

Fa uns dies, vaig tenir l'oportunitat de xerrar una estona amb el senyor Juan de la Cierva y Hoces, nebot de Juan de la Cierva y Codorníu (inventor cèlebre de l'aparell volador conegut com a autogir), i germà de Ricardo de la Cierva, historiador i ministre de Cultura en temps de la UCD. El De La Cierva actual va seguir els passos del seu tiet, i això el va dur a estudiar enginyeria i a convertir-se en inventor de màquines insòlites.

En la seva dilatada carrera, el nostre home ha tingut temps d'inventar la photo finish , que ha servit per dilucidar el resultat de milers de competicions esportives, o de guanyar un Oscar per la invenció del Dynalens, un estabilitzador òptic que encara avui s'utilitza per eliminar els efectes de moviment i vibracions de les càmeres cinematogràfiques.

Al llarg dels quaranta anys que va residir als EUA (abans havia viscut a Cuba, on va tenir un encontre més aviat tens amb Fidel i el Che Guevara), Juan de la Cierva y Hoces va registrar una gran quantitat de patents, que li van reportar una fortuna considerable.

El seu últim invent és l'heligir, una mena de continuació de l'autogir. Consisteix en un aeroplà convertible que comença el vol com un helicòpter però que després es transforma en un avió capaç d'assolir els 600 km/h, molt més enllà del límit de 400 km/h que llastra el vol dels helicòpters. El dia mateix de la nostra entrevista, el senyor De La Cierva havia rebut una oferta multimilionària per la fabricació de l'heligir. L'oferta venia de la Xina.

stats