26/03/2015

Isabel San Sebastián, lul·lista

2 min

Reconeguda per la seva ponderació i equanimitat, i sobretot per la seva familiaritat amb la cultura medieval, la periodista de 13TV Isabel San Sebastián, vinculada de tota la vida a l’extrema dreta, va dissertar ahir a Palma sobre Ramon Llull. Isabel San Sebastián i Ramon Llull, un duet equiparable a Dante Alighieri i Enrique Iglesias. La periodista, ja que així es fa anomenar, va donar una xerrada intitulada El marco histórico del siglo XIII, referencia luliana: Federico de Sicilia, Pedro II de Aragón i el Gran Kan ( sic, s’escriu Gran Khan). Ho va fer convidada per l’Ajuntament de Palma, dins un cicle de conferències dedicades al setè centenari de Llull, i els honoraris eren de 2.400 euros.

A molta gent li ha cridat l’atenció que un personatge com la senyora San Sebastián hagi percebut uns emoluments tan esplèndids per una xerrada sobre un personatge del qual no en té ni idea, però si ho analitzem bé tots els diners són pocs per descobrir quina relació mantenia el beat Llull amb l’imperi mongol. Segurament 13TV i altres mitjans per l’estil deuen haver desenvolupat teories al respecte. Vés a saber si Llull, primer escriptor i un dels més importants que ha donat la llengua catalana, no va tenir interessos espuris per devers Karakorum. Les referències a monarques directament relacionats amb la Corona d’Aragó deuen tenir a veure amb alguna idea sobre la inexistència de Catalunya.

Seria absurd voler inventariar en un article com aquest els motius de la importància de Ramon Llull, un dels pensadors i poetes més importants de l’Europa del seu temps. Només se’ns acudeix de dir, no sense una certa consternació, que al llarg dels segles ha hagut de suportar tota mena de vituperis a causa del seu pensament heterodox, però que segurament ni ell hauria estat capaç d’imaginar que el seu nom servís d’excusa perquè la senyora San Sebastián s’embutxaqui més de dos mil euros per fer el tonto una estona a Palma. Aquesta primera espasa del periodisme ha dedicat densos volums biogràfics a personatges tan interessants i recomanables com l’exdirigent del PP Jaime Mayor Oreja i l’exfiscal en cap de l’Audiència Nacional Eduardo Fungairiño. És obvi que el salt entre aquesta mena de figures i la de Ramon Llull és del tot lògic i raonable.

El tinent d’alcalde de Cultura de l’Ajuntament de Palma, Fernando Gilet, s’ha caracteritzat per una gestió penosa del seu càrrec durant tota aquesta legislatura, però ha decidit acomiadar-se per la porta gran encarregant una conferència sobre Llull a Isabel San Sebastián. Es veu que no hi havia ningú més indicat per alliçonar el poble sobre l’autor del Llibre de les bèsties (és una referència casual), i que no es podia fer per una tarifa inferior als dos mil euros. Potser sí que ens hem d’avesar a la circumstància que una colla d’impresentables s’enrigui de nosaltres, però almenys que deixin tranquils els clàssics. Hi ha qui afirma que Llull va morir apedregat, però la pedregada de debò li ha arribat l’any 2015, ell que sempre va ser contrari al fanatisme.

stats