29/12/2011

Justícia per a les infantes

2 min

Doncs què volen que els digui, jo trobo que el rei d'Espanya encara cobra poc. A aquest home (que al capdavall no deixa de ser un funcionari de l'Estat) li haurien d'apujar el sou. Primer, perquè, si no hagués estat per ell, no sé com hauríem passat aquestes festes els articulistes d'opinió. I després, perquè, entre les hores que deu dedicar a jugar amb la prole dels seus néts, els disgustos que li proporcionen els gendres i l'esforç de donar conversa a la reina Sofia, l'home ja es guanya amb escreix els 292.752 euros que percep anualment. Això sense comptar les regates d'estiu a Marivent, que deuen produir un estrès brutal. A més, tinguem en compte que la quantitat mencionada és en brut, i que, una vegada hi ha passat Hisenda, es queda en no res.

Enginyoses bromes a banda, la publicació dels números de la casa reial espanyola és, com s'han apressat a manifestar la majoria dels partits polítics, un gest de transparència enormement oportú. Sobretot, perquè coincideix en el temps amb la notícia de la congelació del salari mínim interprofessional en 641 euros, tan congelats com el somriure dels funcionaris de la Generalitat davant de l'espectacle gore que s'ha produït a costa de la seva nòmina nadalenca. Diguin-me demagog, si volen, però no és del tot descartable que a alguns cervells malpensats els agafi per establir comparacions odioses i per evocar l'esperit de la presa de la Bastilla.

L'altre adjectiu que escau a la graciosa maniobra informativa de la Corona hispànica és el de sincera . En efecte, tots sabem que la publicació d'uns pressupostos que feia més de trenta anys que s'amagaven dins un forat negre no té res a veure amb l'escàndol protagonitzat per un cert jugador d'handbol, i també hem pogut veure tots plegats que la informació donada a conèixer és tan generosa que escatima les xifres referents a personal, seguretat, cotxes i viatges oficials, edificis de la Corona, etc. Bravo.

Ara bé, del que hem pogut saber hi ha dues dades que ens escandalitzen particularment. Una, ¿a què treu cap que la reina i les infantes només cobrin, entre totes tres, 375.000 miserables euros anuals? Això a penes surt a 125.000 euros per testa de dona coronada: esperem que les plataformes feministes posin immediatament el crit al cel per aquest cas flagrant de discriminació salarial per raó de gènere. I dues, ens esgarrifa assabentar-nos que ni un cèntim dels 8,4 milions d'euros que l'amic Joan Carles ha posat en el nostre coneixement es va destinar mai a la manutenció de Jaime de Marichalar ni de l'innombrable Iñaki Urdangarin. Home, en aquestes condicions, ¿què volien que fes el marit de la infanta Cristina, amb tots aquells fills per alimentar? Doncs el que faria qualsevol pare de família: buscar-se la vida en aquests Instituts Nóos de Déu. Pel que fa a Don Jaime de Marichalar, ni això va fer: es va limitar a comprar-se uns pantalons de parameci. No les estàtues de cera que els han retirat: un parell de monuments, els haurien de fer a aquests homes.

stats