06/10/2012

Notícies d'un món ferit

2 min

Molt inquietants les informacions que de mica en mica van apareixent sobre José Manuel Morales Sierra, el noi de 21 anys que planejava cometre una massacre amb explosius al campus de la Universitat de les Illes Balears (UIB) i que va ser detingut despús-ahir. Segons explicava ahir el periodista Andreu Manresa a El País , el jove havia acudit l'any passat a una biblioteca de Palma per llegir-hi ni més ni menys que Mein kampf , el llibre doctrinal d'Adolf Hitler. També s'han trobat diversos missatges seus a la xarxa, que contenen lloes a la supremacia de la raça blanca i insults contra els immigrants il·legals.

Està per veure, doncs, si José Manuel és un boig (això ho haurà de determinar el psiquiatre), però el que sí que sembla clar és que el seu, diguem-ne, pensament sintonitza amb el de l'extrema dreta neonazi que en els últims anys torna a mostrar el morro arreu d'Europa. Això no l'acosta tant al perfil dels assassins de Columbine, per molt que ell s'hi sentís fascinat, com al d'Anders Breivik, l'autor de la massacre de Noruega, que recentment ha estat condemnat. En el cas de Breivik, els metges ja van deixar ben clar que no patia cap mena de trastorn mental. No cal estar malalt per concebre, i per arribar a executar, una atrocitat d'aquestes característiques. N'hi ha prou de ser un fanàtic.

I l'aparició de fanàtics acostuma a ser un mal símptoma sobre el grau de salut d'una societat. En poques setmanes, als mitjans mallorquins han aparegut altres notícies desassossegants protagonitzades per alguns joves: un, per exemple, no va trobar altra manera d'expressar la seva disconformitat amb el sistema que incendiant el cotxe de l'alcalde del seu poble. I dos més, conduint en estat altament ebri, van atropellar dues persones pels carrers de Palma (en un cas la víctima va morir; en l'altre, es troba ingressada en estat greu a l'hospital) i es van donar acte seguit a la fuga. Tant l'un com l'altre van haver de ser detinguts per la policia.

Es pot dir que són fets aïllats, que responen a casuístiques diverses i sense connexió entre ells. És cert: no és el mateix un individu amb simpaties neonazis i aspiracions d'assassí de masses, que un piròman antisistema, o que un parell de vàndals borratxos que defugen les conseqüències dels seus actes fins al punt de negligir la prestació de socors a una persona ferida (ferida per ells mateixos). Però hi ha una dada que convé no perdre de vista: Balears és la comunitat amb les taxes més altes de tot l'Estat pel que fa a abandonament i fracàs escolar, tal com assenyalen reiteradament els informes PISA. I, davant de segons quines notícies, es fa difícil no pensar en una mena d'esfondrament o de descomposició dels fonaments d'una societat. Una societat (la illenca, en aquest cas) que no és res més que una representació a escala d'un col·lectiu molt més ampli, que no tan sols abasta Catalunya o Espanya, sinó també una part important d'Europa. Potser val la pena pensar-hi, i parlar-ne.

stats