05/12/2012

Res a parlar amb els nacionalistes

2 min

"Els nacionalistes són mals governants i generen grans embolics". Són paraules de la setmana passada de l'expresident d'Espanya José María Aznar, i que són clarividents: no tan sols es poden aplicar punt per punt al que van ser els seus mandats, sinó que també escauen d'allò més bé a l'actuació de l'executiu que presideix el seu successor, Rajoy, i molt particularment al ministre d'Educació i Cultura (quin sarcasme de càrrec), José Ignacio Wert, i l'embolic que porta amb l'ensenyament en català. Estem parlant de nacionalistes extrems, desguitarrats i perillosos, que efectivament governen de forma pèssima (les seves polítiques econòmiques, amb la fracassada amnistia fiscal i la congelació de les pensions al capdavant, en donen fe més que sobrada) i que a més produeixen uns embolics colossals per allà on passen. La proposta de nova llei d'educació que ha posat damunt la taula el ministre d'Espanyolització (l'enèsima llei, per cert, en un estat que les col·lecciona amb una frivolitat insuportable per a la comunitat educativa) no és tan sols un mer embolic, sinó un veritable atac institucional contra la convivència ciutadana i, probablement (això ho hauran de dirimir els juristes), contra la mateixa Constitució espanyola: allò de "l'especial respecte i protecció" que, segons la carta magna, han de merèixer totes les llengües de l'Estat, i que encara no hem vist per enlloc.

També és possible que la llei Wert sigui un gest per mirar de "refer ponts" amb el senyor Duran i Lleida. Vés a saber. El que no podem dir és que ens hagi agafat desprevinguts: que després del 25-N tocava ofensiva era tan previsible com un míting d'Albert Rivera, i així estem. I, per altra banda, que als patriotes constitucionals l'ensenyament en català els cau com una coça al fetge tampoc no és cap novetat. Espero que no sigui pesat per part meva insistir a convidar-los a fer un cop d'ull al que està passant a Balears amb l'executiu Bauzá, que en un any i mig de govern només ha sabut destacar-se per la seva obsessió contra la llengua pròpia del país. El conseller homòleg d'en Wert, que a Balears és conegut com a Bosch Esponja a causa de la seva afició a les excursions a Cabrera amenitzades amb llagosta i Möet Chandon, va sorprendre l'altre dia el personal amb la revelació que cal acabar amb la immersió (lingüística, no submarina) perquè ell coneix nens que, a sisè de primària, "no entenen el castellà". Tots estem esperant que ens siguin presentades aquestes criatures, més que res per si es dóna la casualitat que no són espanyols.

Ho retrec perquè el virus que s'està fabricant al laboratori balear és el mateix que es vol inocular al model educatiu català, aprofitant que, segons la particular lectura del 25-N que ha fet el PP, el sobiranisme està en un moment de feblesa. Ni més ni menys, es tracta d'evangelitzar les criatures en la bona nova de l'espanyolitat. Són nacionalistes recalcitrants, i, com ells mateixos solen dir, amb els nacionalistes no hi ha res a parlar.

stats