Misc 07/07/2017

Bartomeu, atrapat entre el passat i el futur

El president està canviant gairebé totes les àrees importants del club, però el llegat de Sandro Rosell és una ombra de la qual li costa desempallegar-se

i
Toni Padilla
6 min
Josep Maria Bartomeu entrant a les oficines del Camp Nou en una imatge d’arxiu.

BarcelonaJosep Maria Bartomeu dona per fet que difícilment podrà encadenar dos dies de calma aquest estiu. El president encara mesos intensos en què intentarà moure l’estructura faraònica del Barça cap a una direcció que permeti evitar els problemes dels últims mesos. Malgrat que portes enfora s’aparenta calma, dins del Barça es viuen mesos intensos, amb canvis estructurals en gairebé totes les àrees i tensió per problemes que s’arrosseguen des de fa temps. Decidit a allunyar-se de l’ombra de Rosell, Bartomeu intenta potenciar el seu model de club, en què els treballadors han de manar més que els directius. El resultat és un club en obres.

Durant els últims mesos el Barça no ha deixat de modificar totes les estructures. Bartomeu ha canviat l’ordre de gairebé totes les àrees importants. Des dels despatxos s’explica que, en un mercat cada cop més salvatge, cal repensar un cop i un altre com es fan les coses. “No podem estar quiets, el mercat avança a un ritme molt ràpid”, diuen. A nivell esportiu, Pep Segura ha aconseguit convertir-se en una figura clau, malgrat no generar consens entre molts tècnics de La Masia. Segura, elevat fa poc a nou manàger de futbol del club, té com un dels punts per millorar els contractes amb els jugadors del futbol base, després de veure que molts marxen en rebre ofertes de clubs com el Mònaco i el Manchester City. “Cal analitzar el cas, però no ens podem picar els dits prometent que jugaran al primer equip dos anys abans”, diuen des del Barça, on recorden els casos en què a un jugador del juvenil se li prometia que tindria plaça al primer equip, i això creava problemes amb els entrenadors després. Segura, però, també està encaparrat a intentar canviar els mètodes de formació dels futbolistes, fet que ha generat debat entre els entrenadors.

Segura disposa de la confiança d’Albert Soler, un dels homes que han anat aconseguint més pes en els últims anys, ja que passa a controlar l’àrea esportiva malgrat provenir del món de la política. Soler però, ha quedat una tocat pels mals fitxatges i el canvi de Segura és una forma d'admetre les errades recents de la directiva. Bartomeu s’ha anat envoltant d’una nova guàrdia pretoriana, formada pel mateix Albert Soler, que coordina l’àrea esportiva, o el nou director executiu, Òscar Grau, que ja porta mig any manant, després d’un aterratge en què va dedicar molta estona a analitzar què calia anar modificant del club per poder-lo fer àgil i més preparat per a un mercat exigent. Grau mana d’una manera molt diferent que dirigents anteriors com Antoni Rossich, d’una manera menys crispada, intentant anar fent evolucionar el club.

Pep Segura va tornar al Barça el 2015 per encarregar-se del futbol formatiu professional. Ara serà el mànager general de l’àrea de futbol.

Més d’una veu admet que el Barça necessitava una sacsejada a nivell intern, ja que es tracta d’una empresa amb molts treballadors -alguns, fins i tot, consideren que potser massa- que en alguns casos han perdut empenta a l’hora de treballar. Calia una revolució.

Una nova àrea comercial

Una de les àrees en què s’han produït novetats és la comercial, amb una figura clau que segueix a l’ombra i que es barreja poc amb directius, i encara menys amb periodistes: l’italià Francesco Calvo. Moltes fonts valoren molt positivament la feina de Calvo, que, després de treballar al Juventus, ha aportat algunes idees que el club necessitava, com fermesa a l’hora de prendre decisions, prioritzant el bé del club i no interessos partidistes. Calvo ha aconseguit que el Barça segueixi creixent en ingressos, ha apostat fort pels patrocinadors locals -se n’acaba de tancar un de nou a Egipte- i ha remodelat també tota l’àrea, passant a coordinar una feina global que fa que el Barça no dormi mai: quan l’oficina de Hong Kong es desperta, l’oficina de Nova York se’n va a dormir. De fet, els nous canvis per modernitzar el departament de marquèting han portat Calvo a fer tornar a Barcelona el director de l’oficina de Hong Kong, Xavier Asensi, que ha fet créixer els ingressos d’aquesta oficina, a diferència de la de Nova York, considerada més un centre de promoció de barcelonisme i no una base per tancar contractes, cosa que gairebé no ha fet, a diferència de l’asiàtica.

L’equip de Calvo confia poder superar aviat els 700 milions d’ingressos anuals, obrint noves vies de treball com els nous projectes digitals, dels quals ara s’encarrega Joan Carles Raventós, que treballarà amb l’extreballador del Manchester City Russell Stopford. Després d’uns mesos en què Manel Arroyo i Bartomeu van controlar la part econòmica, el Barça ha pogut crear una nova estructura en què el pes el porta un treballador, i no un directiu, com és Calvo.

Sandro Rosell durant la roda de premsa en què va dimitir com a president del Barça.

Bartomeu també ha modificat el departament de comunicació en els últims mesos i ha passat a confiar en dos treballadors que portaven temps a la casa, José Manuel Lázaro i Toni Ruiz, o les seccions, amb l’arribada de Nacho Rodríguez per ocupar el lloc de Raventós. També treballa de manera incansable el nou cap de la marca Barça, Guillem Graell, extreballador del grup Codorniu. Treballadors que admeten que voldrien centrar-ho tot a parlar “del futur”, malgrat que en el dia a dia es parla gairebé més del passat. Bartomeu ha hagut de negar una vegada i una altra que tingui la intenció de dimitir, especialment per les converses telefòniques amb Sandro Rosell que van ser enregistrades, ja que aquest últim era investigat pel cas de corrupció que l’ha portat a la presó. Segons Bartomeu, les converses no són res de l’altre món i nega que puguin fer la impressió que Rosell encara manava un cop va dimitir.

L’ombra de Rosell, però, segueix planant sobre el Barça. Tant, que el club estaria content si arriba alguna oferta bona d’una aerolínia per demanar ser l’oficial del club, per poder renunciar a negociar amb Qatar Airways. Malgrat que a nivell econòmic l’acord amb Qatar va ser un encert, a nivell d’imatge ha fet mal, especialment a mesura que han anat sortint a la llum notícies sobre la relació entre Rosell i Qatar. El Barça descarta que Qatar pugui aportar el seu nom al futur Espai Barça, motiu pel qual l’única possible relació ara mateix seria com a aerolínia oficial, fet que ha generat debat dins dels despatxos. Els grans maldecaps del Barça, de fet, són, en bona part, problemes del passat, com el cas judicial de Neymar, Sandro Rosell i la lluita fratricida amb Joan Laporta després de l’acció de responsabilitat.

El llegat de Bartomeu

El Barça admet que ha tingut un greu problema per explicar moltes de les seves iniciatives, com ha passat en el cas del Seient Lliure. “Els anys anteriors es van cometre errades en fer massa operacions amb socis que s’haurien pogut fer sense ells”, es diu des del club, com passa, per exemple, amb els turoperadors. El mateix Bartomeu va admetre a Catalunya Ràdio que la idea és no renovar la major part dels contractes amb aquestes empreses, ja que el club en treu més benefici venent-les ell mateix, ara que la demanda, gràcies a l’impacte turístic de la ciutat i els èxits de l’equip, és molt més gran que fa 15 anys.

De fet, el club s’esforça a intentar vendre els seus tres grans èxits, ara que, després de tantes derrotes judicials i pocs títols, la imatge sembla feble, tal com s’ha vist amb la polèmica amb les informacions de Televisió de Catalunya sobre el Seient Lliure. Per trencar la imatge d’estar assetjats, al club recorden la renovació de Messi, el canvi de patrocinador -de Qatar a Rakuten- i poder avançar en l’Espai Barça. Tres coses que Bartomeu vol convertir en el seu llegat, perquè no es parli de Qatar Airways o de l’acció de responsabilitat. El president, però, necessita seguir fent canviar el club, refent errades i fer-ho en la direcció correcta. I, per sobre de tot, encertar en els fitxatges. Si la pilota no entra, segons ha admès, podria arribar a dimitir. I, de moment, el Barça no aconsegueix fitxar qui voldria fitxar.

stats