20/11/2013

Cristiano deixa fora del Mundial Ibrahimovic

5 min

BarcelonaNomés falten dues seleccions per completar el quatre sencer de classificació per al Mundial de l'estiu que ve. Però tothom sap que seran Mèxic i l'Uruguai, ja que van guanyar els partits d'anada dels play-off amb facilitat. L'Uruguai, de fet, ha preparat una festa per al partit d'aquesta matinada contra Jordània com si fos una festa, després de guanyar l'anada per 0-5. I durant el partit, al minut 90, celebrant un gol marcat ara fa més de mig segle. En el minut 79 va ser quan Gigghi va marcar el 1950 el gol que va donar a l'Uruguai el títol de campions del món en l'últim mundial jugat al Brasil. Gigghia serà present a l'estadi Centenari per veure com l'Uruguai es converteix en l'última selecció classificada per jugar el segon mundial brasiler de la història.

Un Mundial que tindrà les seves baixes. Des del punt de vista individual la més destacada serà la de Zlatan Ibrahimovic. El davanter escandinau ho va intentar de totes les maneres, però Cristiano Ronaldo li va guanyar clarament el duel en què es va convertir l'eliminatòria entre Suècia i Portugal. Després de quedar segons dels seus grups de classificació, per darrere dels alemanys i els russos, el destí havia volgut que suecs i portuguesos quedessin aparellats en un duel amb dos noms propis, els de Cristiano i Ibrahimovic. Un dels dos no tindria lloc al Brasil. I el derrotat va ser Ibrahimovic.

Cristiano Ronaldo, en un estat de forma espectacular, va liderar el triomf d'una Portugal ferma en defensa, competitiva al mig del camp i encomanada en atac a la seva gran estrella. Portugal va guanyar per 2-3 el partit de Solna, i va fer vàlid el triomf de l'anada a Lisboa. El resum d'aquesta eliminatòria és senzill: Cristiano Ronaldo, quatre gols. Zlatan Ibrahimovic, dos. Els altres jugadors van acompanyar, van fer d'actors secundaris. Dotats d'un físic increïble, de talent i d'un ego immens, els dos jugadors es van quedar tota la glòria per a ells dos. I d'entre ells dos, va ser el de l'illa de Maderia qui es va sortir amb la seva.

Després d'un primer temps en què els escandinaus no van crear perill contra un rival molt ordenat, el segon temps va esclatar. Cristiano va marcar el primer gol del matx després d'una escapada que va trencar la defensa sueca. El seu gol, als 50 minuts, deixava l'eliminatòria molt complicada per als homes d'Erik Hamren, que ja havien perdut a Lisboa per 1-0. Suècia necessitava marcar tres gols. Però Ibrahimovic, tot caràcter, va empatar amb un gran cop de cap als 68 minuts i quatre minuts més tard va marcar de falta amb un xut fort que Rui Patricio es va empassar. El 2-1 deixava els suecs a un gol del miracle.

Però després del torn de paraula d'Ibrahimovic, li va tocar respondre a Cristiano, que amb espais va fer dos gols en cinc minuts. Seran Suècia i la seva gran estrella, aquest noi de Malmö que feia broma 24 hores abans afirmant que era Déu, els que no seran al Brasil. Cristiano Ronaldo, en canvi, jugarà per tercer cop un Mundial. El 2006 va ser semifinalista. El 2010, no va passar dels vuitens de final.

França s'espolsa les pors

La jornada de play-off de classificació per ser al Mundial tenia el risc d'acabar amb un altre dels noms de moda del futbol mundial fora de la cita brasilera: Franck Ribéry. França havia perdut el partit d'anada contra Ucraïna per 2-0 oferint una imatge deplorable, però els bleus es van espolsar les pors amb una actuació que els va comportar la redempció. La golejada per 3-0, dominant en tot moment el partit, va calmar els ànims d'una selecció que fa anys que viu envoltada de polèmiques sobre el compromís dels seus jugadors.

Amb Benzema de titular i Giroud sacrificat, França va saber superar en tot moment els ucraïnesos, que patien dues baixes clau en defensa. Sakho va fer el primer gol als 22 minuts i abans del descans va arribar el segon, obra de Benzema en fora de joc. Jugada protestada pels visitants. A la segona part les coses es van complicar per als visitants, ja que Khacheridi va ser expulsat. Malgrat tot, amb 2-0 el partit encara estava destinat a la pròrroga, però el setge francès es va acabar transformant en el tercer gol francès, després d'un rebuig que va tornar a aprofitar Sakho amb la col·laboració de Gusev. Amb un Ribéry fantàstic, el físic de Pogba i Matuidi, i Valbuena entremaliat entre línies, França es va convertir en l'última selecció europea que aconseguia la classificació per al Mundial de l'estiu que ve al Brasil.

Quan el partit es va acabar a París, dues seleccions ja havien fet la feina. Grècia, per exemple, tornarà a jugar el Mundial després d'empatar 1-1 a Bucarest contra els romanesos. Els grecs ja havien guanyat el partit d'anada per 3-1 i durant els primers minuts van aguantar en defensa la pressió dels homes de Victor Piturca. El gol de Mitroglou, autor ja de dos gols al partit d'anada, va ser un cop massa fort per als romanesos, massa concentrats a atacar, i va deixar sol el màxim golejador de la lliga grega ara mateix. Grècia, que ja va ser als Mundials del 1994 i el 2010, serà de nou en una fase final amb encara alguns dels veterans que van ser campions d'Europa el 2004, com Katsouranis o Karagounis.

Croàcia tampoc va fallar superant Islàndia per 2-0 en un estadi Maksimir de Zagreb ple de gom a gom. Després de l'empat sense gols de l'anada, els balcànics van guanyar gràcies al gol de Mandzukic a la primera part, rematant llest al segon pal. A la segona part Srna va fer el segon d'un equip que va aguantar 40 minuts amb un home menys per la vermella que va veure Mandzukic per una entrada molt dura. Amb la sorprenent Islàndia fora de combat, Bòsnia queda com a única selecció que debutarà a la fase final d'un Mundial al Brasil. Els altres 31 equips ja han gaudit abans de l'honor de jugar el torneig de futbol que més audiència té arreu del planeta.

Un Mundial que no podran jugar alguns dels jugadors més rics, famosos i en forma del moment, com el suec Ibrahimovic, el polonès Robert Lewandowski o el gal·lès Gareth Bale. Els tres únics finalistes del premi de la Pilota d'Or que no han aconseguit obrir-se pas fins a la fase final del Mundial.

"No visc obsessionat amb la Pilota d'Or"

Després de marcar els tres gols del triomf portuguès a Solna, Cristiano Ronaldo va demanar la pilota del partit per poder tenir un rècord. El jugador del Reial Madrid va parlar amb els mitjans de comunicació portuguesos i els va dir que no viu "obsessionat" amb la Pilota d'Or. "Cada any he demostrat qui sóc. He fet 40 o 50 gols per temporada i això no està a l'abast de tots. No visc obsessionat per això [preguntat sobre la Pilota d'Or]", va comentar de forma contundent. El jugador del Reial Madrid també va afirmat que no respon a "ningú", en una al·lusió a Joseph Blatter, president de la FIFA. Blatter va fer broma fa unes setmanes sobre la manera de ser de Cristiano quan va afirmar que gasta molts diners en xampú. Aquests comentaris no van agradar als futbolistes del Madrid.