07/01/2013

Leo Messi, el favorit per tenyir-se d'or

4 min
Leo Messi, el favorit per tenyir-se d'or

BARCELONALionel Messi ja ha convertit en una rutina el fet de volar durant els primers dies de gener a Zuric per participar en la gala d'entrega de la Pilota d'Or. S'allotja amb l'expedició blaugrana al mateix hotel, camina per uns carrers tallats al públic cap al Palau de Congressos acompanyat per la família i els directius del Barça i poc després aixeca una pilota daurada que el reconeix com el millor jugador del món. L'argentí és el gran favorit per tornar a guanyar aquest premi, malgrat que Iniesta també té possibilitats de guanyar el premi, com ja va demostrar a la gala en què va ser escollir millor jugador de l'any segons la UEFA.

El tercer en discòrdia, Cristiano Ronaldo, presumeix d'un títol de Lliga i una Supercopa, però no va ser protagonista a l'Eurocopa i perd tots els duels golejadors amb Messi. Després de destrossar tots els rècords de gols individuals en un any, l'argentí sap que es pot convertir en el primer jugador de la història que guanya quatre Pilotes d'Or. Avui, Messi pot tornar cap a casa amb un nou argument per deixar clar que és el millor jugador de tots els temps. Ningú ha guanyat aquest premi quatre cops. I ell ho pot fer de manera consecutiva en una època en què els crítics de l'argentí cada dia tenen menys arguments.

La Pilota d'Or de la FIFA va néixer l'any 2010 per unificar dos premis que abans competien entre si per ser el més prestigiós del futbol mundial: la Pilota d'Or -creada per la revista France Football el 1956- i el FIFA World Player -organitzat per la Federació Internacional de Futbol des de l'any 1991-. Messi ha guanyat les dues primeres edicions del premi, però al palmarès se li sumen també els premis aconseguits l'any 2009, quan va guanyar tant el guardó concedit per la revista francesa -amb el vot dels corresponsals de la publicació- com el FIFA World Player -concedit amb els vots dels entrenadors i capitans de totes les seleccions del món-. Periodistes, capitans i entrenadors decidiran avui si Messi torna a ser el millor jugador de l'any, en un premi en què mana el talent individual per sobre del joc coral, un fet que dóna moltes opcions al jugador de Rosario, malgrat que el 2012 només va guanyar la Copa del Rei.

Per la seva banda, Andrés Iniesta simbolitza un tipus de futbolista diferent. Messi i Iniesta juguen junts, es porten bé i es complementen, però Messi brilla quan li toca cantar sol i Iniesta és un geni en el futbol col·lectiu. El jugador de Fuentealbilla seria el camí del mig entre Xavi Hernández i Messi, i el seu gran paper a l'Eurocopa, on ningú va poder aturar la seva màgia individual i la capacitat per fer més bons els rivals, permeten il·lusionar-lo amb la possibilitat de guanyar un premi que no va obtenir l'any 2010, quan també era favorit després de guanyar el Mundial de Sud-àfrica. De fet, el títol més important de l'any 2012, l'Eurocopa, va ser el títol d'Iniesta.

Iniesta, però, és un heroi discret i no té el pes mediàtic i publicitari de Messi i Cristiano. De fet, la gala -que comença a les 7 de la tarda-, serà una nova oportunitat per veure dalt d'un escenari l'argentí i el portuguès. El jugador del Madrid, a diferència del seu tècnic, José Mourinho, sí que farà acte de presència en una cerimònia en què no surt com a favorit, ja que Iniesta sembla haver acumulat més raons per alçar el premi després de guanyar l'Eurocopa. Cristiano, de fet, ja va veure en directe com el jugador manxec guanyava el premi al millor jugador de l'any segons la UEFA per davant de Messi i d'ell mateix.

Els gols de Messi

Si inicialment el camí cap a la gala d'avui semblava obert als debats, els gols marcats per Messi en els últims mesos han acabat situant el jugador de Rosario com a gran favorit per aixecar el premi i deixar endarrere als únics jugadors que fins ara presumien d'haver obtingut tres Pilotes d'Or: els holandesos Johan Cruyff (1971, 1973 i 1974) i Marco van Basten (1988, 1989 i 1992) i el francès Michel Platini (1982, 1983 i 1984), que, igual que l'argentí, va obtenir els premis de manera consecutiva. Cap, però, ho va fer amb la precocitat de què ha fet gala el jugador del Barcelona.

El Barça confia a viure una nova festa blaugrana en una ciutat on ja els coneixen. Si fa un any els tres finalistes eren del Barça, aquest any l'expedició la formen Messi; Iniesta; el president, Sandro Rossell; el vicepresident esportiu, Josep Maria Bartomeu; el director esportiu, Andoni Zubizarreta, i també Xavi Hernández i Gerard Piqué, que formen part de l'onze ideal de la FIFA. Un equip en què també tenen el seu lloc Xabi Alonso, Sergio Ramos i Iker Casillas, que aniran amb la comitiva blanca, liderada pel president, Florentino Pérez, i Cristiano Ronaldo. En canvi, en aquesta ocasió tampoc hi serà l'entrenador José Mourinho, que va revelar que no anirà a la cerimònia -en la qual opta a ser nomenat millor entrenador del món el 2012- perquè ha "de treballar per al partit de la Copa del Rei de dimecres, que és un partit important". El portuguès lluita pel reconeixement amb el seleccionador espanyol, Vicente del Bosque, i l'extècnic del Barcelona Pep Guardiola, l'últim vencedor. Guardiola i Mourinho semblen acceptar que el premi el guanyarà el veterà entrenador de Salamanca, que ha aconseguit amb el seu caràcter tranquil guanyar admiradors al capdavant d'una selecció espanyola de toc exquisit i cert regust blaugrana.

Premis femenins

A la gala d'avui al Palau de Congressos de Zuric també es donaran a conèixer els premis en la categoria femenina. Les tres jugadores finalistes són l'omnipresent Marta Vieira -la brasilera ja ha estat escollida cinc cops millor jugadora de l'any-, i les nord-americanes Alex Morgan i Abby Wambach, campiones olímpiques amb la seva selecció. Un d'elles agafarà el relleu de la japonesa Homare Sawa, escollida reina del futbol mundial femení ara fa un any. Els entrenadors candidats són el francès Bruno Bini, el japonès Norio Sasaki i la sueca Pia Sundhage.

L'últim premi de la gala serà el conegut com a trofeu Puskas, que premia el millor gol de l'any amb vots dels internatutes. Els tres finalistes són el futbolista colombià Radamel Falcao García, el brasiler Neymar i l'eslovac Miroslav Stoch. Neymar ha volat des de Sao Paulo per participar en un gala on es tornarà a trobar amb Messi, el jugador que més admira i de qui és diu que podria ser futur company d'equip.

stats