07/05/2015

Messi obre les portes de Berlín

Deia Guardiola abans del partit que si Messi està endollat, cap sistema el pot aturar. L’argentí, en cinc minuts meravellosos, va obrir de bat a bat les portes de Berlín al Barça en un partit gairebé perfecte dels homes de Luis Enrique. Matant el pare, un dels responsables del paladar fi del barcelonisme, el Barça va superar un Bayern que, malgrat les baixes, va voler jugar a l’atac, buscant solucions a la pissarra a un problema que ningú ha pogut resoldre encara: com es pot aturar Messi quan l’argentí decideix fer màgia amb els peus.

El Bayern queda condemnat a buscar un miracle la setmana que ve a l’Allianz Arena després d’un partit en què Messi es va descobrir com a rebel. L’equip havia fet un gran esforç, jugant millor que els bavaresos, però no s’enduia cap premi, ja que Neuer, convertit en un gegant, ho aturava tot. El porter alemany, puntal defensiu d’un Bayern lloable en la idea però superat en totes les línies, va permetre al campió alemany arribar a la segona part amb 0 a 0 i la pilota controlada. Al Barça li van començar a fallar les forces i tot l’estadi es va anar quedant callat en veure com el Bayern, de mica en mica, s’embravia. I llavors, en un acte de rebel·lió, Messi va decidir que el partit no podia acabar així. I es va inventar dos gols.

El primer, després d’una pèrdua de pilota del Bayern, amb un xut sec i violent, xutat amb la ràbia del jugador que creu que ja mereixien guanyar. Amb la voluntat d’esborrar el record de Neuer, l’home que ja l’havia deixat sense un Mundial fa pocs mesos. El gol, com si fos un exorcisme, va trencar l’encanteri de Neuer i el Barça, en 15 minuts folls, va marcar tots els gols que havia merescut marcar abans. El segon, una invenció de Messi. El tercer, en l’última jugada, quan Neymar va poder encaminar-se sol contra Neuer, amb tot el Bayern desesperat darrere seu.

Guardiola havia proposat una defensa de tres agressiva que no va rutllar durant un primer temps en què el Barça va oferir una exhibició de concentració i ambició. Suárez i Neymar van fallar ocasions clares, però el Bayern va millorar quan el tècnic de Santpedor va apostar per una defensa de quatre que va igualar les coses. De fet, de mica en mica, el Bayern va donar feina a Piqué i Mascherano, imperials, protegint un Ter Stegen sense gaire feina. Amb Alba endollat i Busquets liderant la pressió, el Barça s’hi va deixar la pell, amb Rakitic apareixent per tot arreu.

El Barça, deixant sense arguments un rival que solia provocar pànic al Camp Nou, va fer-ho tot bé excepte marcar gols. Això ho va fer Messi tot sol en uns últims minuts que ja formen part de la història del barcelonisme. A Berlín s’hi arriba passant per Munic.