25/08/2016

Pensant el futur de la Champions

6 min
Pensant el futur de la Champions

BarcelonaLa Lliga de Campions és un animal en plena evolució. La vella Copa d’Europa va anar creixent, canviant de forma, fins a ser rebatejada amb aquest nou nom als inicis dels anys 90. Des de llavors la UEFA no ha deixat d’anar perfeccionant un producte amb un clar objectiu: que sigui la competició futbolística més famosa i amb més ingressos. De cara al 2018 molts clubs, els integrats dins de l’ECA, l’Associació de Clubs Europeus, pressionen per convertir la Champions en una competició gairebé tancada que protegirà els interessos dels clubs més rics. “La Champions no serà una competició tancada i els campions de lliga dels equips petits tindran sempre l’accés a la prèvia garantit -diu a l’ARA el responsable de comunicació de la UEFA, Pedro Pinto-. El format anirà canviant sempre, com és normal. Però l’objectiu inicial de la competició, és a dir, ser aquella copa en què es troben els campions de totes les lligues europees, és intocable”, afegeix el portuguès. Una cosa diferent, però, és com es tracten els clubs que no guanyen la lliga a les competicions més poderoses.

El Barça, per exemple, podria assegurar-se ser sempre en un sorteig com el d’avui, on coneixerà els rivals a la fase de grups de la Lliga de Campions. El Barça és l’únic club que ha jugat sempre, cada any, competicions europees, i fa molt que no es perd la Champions -l’últim cop va ser la temporada 2003/2004, quan va jugar la UEFA-. Però un mal any, com ha patit el Chelsea l’última temporada, o el Milan, els últims anys, podria deixar el Barça sense jugar la Champions. El que l’ECA proposa és que si un dels seus equips més destacats falla una temporada sigui perdonat i acabi jugant la Champions, invitat. “De passada és garanteix la presència dels clubs més mediàtics i es cuida el producte, però es tanca la porta als somnis de clubs petits”, comenta el periodista britànic Andrew Jennings. Josep Maria Bartomeu, president del Barça, ha admès que aquestes converses per canviar el format de la Champions són de vital importància i un dels afers que té a la seva agenda. Si la UEFA i l’ECA arriben a un acord, el Barça s’asseguraria jugar la Champions sense dependre del seu rendiment a la Lliga. I de passada tindria garantit jugar contra equips de primer nivell, mediàtics. Si al sorteig d’avui es trobarà amb rivals de poca entitat al bombo quatre, en un futur, del 2018 al 2021, podria topar també amb equips de menys entitat, però serien menys. La Lliga de Campions es blindaria una mica pensant en els interessos dels grans.

“Les negociacions mai s’aturen. Les converses es van produint sempre per trobar un encaix. Els clubs de l’ECA, esclar, confien a poder millorar la competició per garantir l’espectacle”, diu una font que ha sigut present en negociacions representant un club de l’ECA d’una lliga que no és l’espanyola. “Però cal no oblidar com funciona la UEFA. Per ser president de la UEFA cal rebre els vots de les federacions europees. És a dir, Gibraltar o Moldàvia tenen el mateix pes que Alemanya o França. Per tant, per controlar la UEFA cal tenir satisfets els països més petits i, per fer-ho, els cal prometre que tindran alguna via oberta per jugar la Champions o l’Eurocopa”, afegeix aquesta font.

Mantenir l’equilibri

Per arribar a presidir la UEFA, Michel Platini va prometre que ajudaria els campions de lligues menors perquè poguessin ser a la Champions, modificant el sistema de classificació a la principal competició. El 2007 va ser escollit i no va trigar gaire a posar en pràctica aquest sistema, en què els campions de lliga s’enfronten sempre a altres campions de lliga a la prèvia, evitant que puguin ser eliminats pels quarts classificats de lligues grans, clubs com el Manchester City, l’Arsenal o el València. Des de llavors equips com el BATE Boríssov, el Ludogorets Razgrad, l’Astana o l’Apoel han aconseguit jugar la fase de grups de la Lliga de Campions. “Jugar contra aquests equips és una ruïna”, diu la font d’un equip italià, una de les lligues que pressionen més per canviar el sistema, ja que les últimes temporades només han classificat dos equips per a la fase de grups. Ben representats a l’ECA, els italians confien que siguin aprovades les mesures que permetrien, del 2018 al 2021, que els quatre primers classificats de la lliga espanyola, anglesa, alemanya i italiana es classifiquessin sempre. És a dir, s’alliberaria aquestes lligues d’estar competint per tenir una bona mitjana de punts de la UEFA, fet que decideix ara quins equips envien quatre equips a la Champions i quins tres.

La principal novetat, tal com va avançar Mundo Deportivo en el seu moment, seria que els tres primers classificats d’aquestes quatre lligues es classifiquessin, però el quart fos un invitat per raons de pes històric. La UEFA es reservaria el dret de convidar un equip gran que hauria rendit bé a Europa els últims anys, encara que a la temporada anterior no li anessin bé les coses. “Un exemple? Aquest sistema hauria fet que en aquesta última edició el Vila-real, quart, no hauria jugat la Champions, ja que la UEFA hauria pogut invitar el València. A Anglaterra s’hauria pogut invitar el United o el Chelsea”, expliquen des de la UEFA. Altres lligues, com França, Portugal o Rússia, podrien aportar, segons aquest sistema, dos equips.

Un quart equip invitat

“Si un equip gran que no ha viscut un bon any és invitat, s’assegura que competirà a Europa. I, per tant, s’obre la porta que sigui invitat cada any. És una petita trampa. L’ECA somia un sistema semblant a l’Eurolliga de bàsquet, on els equips grans tenen sempre la plaça garantida, gairebé comprada, però la UEFA no els hi pot donar. Així doncs, es busca una solució que intenti tenir satisfetes totes les parts: els equips grans tenen garantida al 99% la participació a la fase de grups i encara continua oberta una porta per als equips de lligues petites”, explica Andrew Jennigs, periodista britànic.

“Sí, les converses existeixen, però mai seria una lliga tancada. La idea és fer la competició més atractiva i generar més ingressos televisius i comercials. La UEFA deixa clar el seu compromís per protegir els interessos de totes les seves federacions”, defensa Pinto. A la UEFA s’explica que l’acord podria tancar-se a finals d’any amb l’objectiu d’aconseguir multiplicar els ingressos per garantir uns guanys d’un 20% respecte als actuals. I seria sense canviar la xifra d’equips classificats per a la fase final: 8 grups, amb 32 equips. La mateixa xifra del sorteig d’avui a Montecarlo. Ara, no tothom pensa igual. Els clubs britànics, per exemple, s’ho miren tot amb més fredor, ja que ara mateix la Premier League genera més ingressos per si sola que la Lliga de Campions. La Premier factura uns 3.200 milions en drets de televisió, molt més que la Lliga de Campions i l’Europa League plegades (2.300 milions). En canvi, els clubs grans d’Espanya, Itàlia o Alemanya somien en una Champions més potent per poder guanyar més diners i, de passada, competir al mercat de fitxatges amb els anglesos.

El que queda descartat és la creació d’una lliga europea totalment tancada, imitant el model de la NBA nord-americana de bàsquet, ja que una competició així segurament incompliria la legislació europea. Els últims anys l’ECA ha insinuat, a través de representants d’alguns dels seus clubs destacats, com la Juve o el Bayern, que podrien impulsar crear una competició independent de la Champions. “És una mesura per posar pressió a la UEFA. Difícilment aquests grups s’atreviran a crear un cisma, desafiliant-se de la UEFA, per crear una lliga pròpia tancada. És una manera de pressionar la UEFA per aconseguir dissenyar una Champions en què els clubs de l’ECA, els grans, queden més protegits”, explica Jennings.

Amb el nou format la competició hauria de guanyar en interès per als aficionats del Barça. Els mateixos que avui volen evitar el City de Guardiola i el Dortmund de Bartra al sorteig. Serien els rivals més durs a la fase de grups d’una Champions encara equilibrada entre grans i petits. De moment.

El Salzburg es queda fora del bombo d’avui

Després d’una pròrroga, el Red Bull Salzburg que entrena Òscar Garcia va perdre contra el Dinamo de Zagreb (1 - 2) i no va poder certificar la seva classificació per a la fase de grups de la Champions. L’equip de l’entrenador català va obrir el marcador, però Junior Fernandes va forçar el temps extra i Arbi Soudani va sentenciar l’eliminatòria. El Manchester City anglès, el Borussia Mönchengladbach alemany, el Rostov rus i el Copenhaguen danès també van segellar ahir el seu pas a la següent ronda.

stats