27/12/2013

La Premier League es rendeix al talent de Robert Martínez

4 min
LLENGUATGE COMÚ
 Laudrup i Martínez, dos tècnics amb gust pel futbol  de toc.

BarcelonaRobert Martínez (Balaguer, 1973) no va destacar mai com a jugador. Després de jugar a casa seva, va passar al filial del Saragossa i va arribar a debutar a Primera amb el conjunt aragonès. Un sol partit. Els seus tècnics deien que entenia molt bé el joc, però una cosa és saber què cal fer i l'altra executar-ho. Martínez va jugar uns anys al Balaguer abans de rebre una trucada que li va canviar la vida: el 1995 va fitxar pel Wigan anglès juntament amb dos amics seus de l'època del Saragossa, Seba i Isidro. Plegats van ser acollits a Wigan, una ciutat amb tradició de rugbi, i van rebre el sobrenom dels three amigos, fent referència a una pel·lícula famosa al Regne Unit. Aquest català va acabar amb un barret mexicà al cap i vivint l'ascens del Wigan de Tercera a Segona. 18 anys més tard, ja no ha tornat més a casa. Ara parla català amb accent britànic.

Robert Martínez és el tècnic català més destacat juntament amb Pep Guardiola. Els camins, oposats. Guardiola ho va ser tot com a jugador i com a tècnic ha continuat igual, i ha fitxat pel Bayern gràcies a la feina feta a casa. Martínez no va ser mai reconegut a casa i s'ha obert camí des dels camps de Tercera fins a convertir-se en el primer català que entrena un club de la Premier League. A més, ja ha estat escollit un cop entrenador del mes, ha guanyat la Copa anglesa -el torneig més antic de món- amb el modest Wigan i s'ha convertit aquest any en el primer entrenador no irlandès o britànic que entrena l'Everton. Agafant el relleu de David Moyes, el nou entrenador del Manchester United, està vivint un inici de temporada meravellós amb l'Everton -que no guanya la lliga des de fa 25 anys-, a cinc punts del lideratge. De fet, els toffees podrien estar a només 2 punts de l'actual líder, l'Arsenal, si no haguessin caigut sorprenentment 0 a 1 contra el cuer, el Sunderland, en la jornada d'ahir.

Segell inconfusible

"S'ho ha guanyat tot amb la seva feina. És metòdic, apassionat, no descansa mai i ha aconseguit connectar amb el futbol anglès aportant idees d'un futbol més mediterrani", comenta Àngel Rangel, el jugador català del Swansea que va ser entrenat per Martínez. Aquest any 9 jugadors catalans juguen a la Premier, la fornada més important des dels temps de Cesc i Piqué. Però els elogis els rep Martínez, que aquesta temporada ha aconseguit del Barça la cessió de Gerard Deulofeu. Durant els primers partits no el va fer jugar. Després, uns minuts. Al final ja és titular. "He vist grans talents joves cremats per voler anar massa ràpid. Deulofeu ho té tot per triomfar. He vist molts jugadors demanats pels aficionats que després patien ansietat", va dir fa mesos, demostrant que sap gestionar bé un talent jove.

L'Everton no figura entre els primers sis clubs per pressupost, però lluita per classificar-se per a la Champions contra un Manchester City amb un altre català, Ferran Soriano, treballant als despatxos. O amb l'Arsenal, que té els catalans Ignasi Miquel i Hèctor Bellerín cedits. "És un entrenador magnífic, està fent una feina increïble, sap entendre el joc i acabarà en un dels grans equips", deia de Martínez el tècnic Sir Alex Ferguson. Aquest any, després d'un derbi de Liverpool en què l'Everton va empatar 3-3 amb el seu rival, el tècnic Brendan Rogers va definir Martínez com "un entrenador a l'altura d'aquest futbol". L'Everton és el club que ha perdut menys partits (només 2) i el que ha rebut menys gols. I en atac enamora, amb un estil ofensiu influenciat per l'escola blaugrana, amb molta mobilitat, canvis de posicions i un davanter, el belga Lukaku, que sap jugar de fals nou i fa tantes passades com la majoria de migcampistes rivals.

Leighton Baines, el defensa internacional anglès del club, figura entre els jugadors amb la mitjana més alta de passades per partit. El passing game de Martínez ja s'ha guanyat el cor de l'afició de l'Everton, una afició molt tradicional que de mica en mica ha vist amb bons ulls aquest català. Martínez, conscient d'on treballa, participa en actes socials als barris de Liverpool, i aquest Nadal, amb un barret de parenoel, ha visitat a casa seva una de les aficionades més veteranes del club creat el 1878, una senyora de 94 anys. Un barret de parenoel de color blau, naturalment. El color de l'Everton.

Martínez, conegut com a Bob, s'ha fet un lloc a la Premier als seus 40 anys. "Viu pel futbol i la Premier és el lloc ideal. Per la tradició, per les facilitats, pels aficionats", admet Rangel, un altre home fet a si mateix que ha arribat a tocar el cel al Regne Unit. També Òscar Garcia va emigrar a Anglaterra i busca créixer al Brighton & Hove Albion de la Championship, la Segona Divisió anglesa, on al novembre va ser escollit millor entrenador.

Segons el diari The Sun, el Barça segueix Martínez de cara al futur. Seria segurament l'única possibilitat de veure aquest tècnic de Balaguer abandonant la Premier League, on la modernitat i la tradició conviuen plegats i permeten que homes fets a si mateixos triomfin en clubs centenaris.

stats