Misc 20/10/2015

Rakitic, l’estilet d’un Barça impecable

El campió ofereix una imatge molt sòlida a Boríssov, se sobreposa a la baixa de Sergi Roberto i torna del fred bielorús amb un nou triomf al sarró

Toni Padilla
3 min
Rakitic, l’estilet  d’un Barça impecable

Enviat especial a BoríssovNeymar va sortir al terreny de joc del Boríssov Arena sense guants, però just després de fer-se la fotografia i sentir l’himne de la Champions va canviar d’opinió i va demanar-ne uns. I amb les mans ja abrigades va fer el gest de demanar una bufanda i un barret, tot rient. A Boríssov, al cor de Bielorússia, s’esperava amb alegria la visita del Barça, però el clima -amb un fred sec, tallant- va incomodar un equip que fins després del descans no va aconseguir modificar el marcador. Sobreposant-se als elements i a nous problemes com la lesió de Sergi Roberto, el Barça va saber enllestir la feina i segueix caminant amb bon pas a Europa. Neymar, més líder ara que Messi és baixa, va deixar-se de bromes i durant tot el partit va portar de corcoll la defensa d’un rival sense respostes.

El partit era incòmode, tant que l’actitud de l’equip va sorprendre, ja que els jugadors van ordenar-se sobre la gespa amb mirada freda, sense concedir al rival ni una sola ocasió. L’afició local va acabar fent l’onada malgrat anar perdent, ja que els seus jugadors només van recollir elogis quan es defensaven. Ter Stegen va ser un espectador més, i va haver de córrer amunt i avall per no congelar-se. El Boríssov Arena va veure un Barça gairebé impecable, un campió prou madur per no relaxar-se -com sí que va fer el Roma al mateix estadi fa unes setmanes, quan va trobar-se perdent per 3-0 en un tres i no res-. Luis Enrique havia preparat a la perfecció el partit tàcticament i va lligar de peus i mans un BATE estèril. En fase ofensiva el Barça deixava Busquets gairebé de central, al costat de Piqué i Bartra, cosa que permetia que Alves i Alba es quedessin fent d’extrems per iniciar a dalt la pressió si es perdia la pilota i deixar sense recorregut els laterals, que van destrossar el Roma en l’anterior jornada.

Aposta guanyadora

Amb professionalitat, el Barça va ser diplomàtic. Va fer el que se n’esperava, manant, tancant el rival i buscant solucions a l’absència de Messi, sempre enyorat. Inicialment Luis Enrique va donar descans a Rakitic, però el croat de seguida es va trobar escalfant-se per les molèsties al pubis de Sergi Roberto. Amb Mascherano i Busquets manant al centre del camp, Luis Enrique va ordenar a Alves que ajudés a crear joc, i en alguns moments semblava un interior, centrant la seva posició, mossegant i connectant amb Neymar, que sortint des de l’esquerra tendia a crear espais amb diagonals cap al centre. Al Barça només li va faltar el pas endavant d’un Munir que segueix sense créixer. El madrileny va estar correcte, res més, igual que Sandro quan el va substituir a la segona part.

Si Luis Enrique havia entès com calia fer mal al BATE, Unzué havia treballat la pissarra, i abans del descans les grans ocasions blaugranes van arribar amb jugades d’estratègia en què Suárez i Munir van rematar entre jugadors més alts però més estàtics. Al Barça li va faltar el gol abans del descans, però a mesura que pujava el fred també millorava l’actuació d’un Neymar que, per un dia, no va acabar de trobar complicitats amb un Suárez congelat. El brasiler va fer un pas endavant després del descans per acabar de trencar la resistència local, connectant amb un Rakitic més llest que Munir a l’hora d’aprofitar els espais que creen els seus companys.

Rakitic, protagonista

Primer el croat va treure les teranyines de la porteria de Txernik amb un xut preciós des de la frontal i una mica més tard va picar, amb suavitat, la pilota per sobre del porter després de la tercera assistència de Neymar des que Messi no hi és. Dos cops ràpids per deixar grogui un rival que no va tenir resposta. Fins al final del partit els locals van intentar fer pessigolles a Ter Stegen, però el Barça, amb ofici i paciència, va anar deixant passar els minuts, sense prendre mal malgrat algunes faltes dures a Neymar, i sense acabar de golejar un BATE més ordenat que ara fa cinc anys, quan va ser derrotat sense pietat a Minsk. Els homes de Iermakóvitx, de fet, van acabar apel·lant a les faltes per evitar el tercer gol blaugrana.

El Barça de Boríssov va ser més ordenat que alegre, més professional que divertit. I arrenca un nou full del calendari, tot esperant el retorn d’Iniesta i Messi, quan el vent, que ahir va bufar en contra seu, li bufarà a favor. Va tenir clar el que calia fer, va complir amb l’expedient i avança amb pas ferm a Europa, amb l’empat de Roma oblidat.